EU-politiker vill dra in Ungerns rösträtt

publicerad 18 januari 2024
- av Isac Boman
EU-elitens ilska mot Viktor Orbán är starkare än på länge.

Över 120 EU-parlamentariker kräver i ett upprop att Ungern fråntas sin rösträtt i Europeiska rådet.

Man hävdar bland annat att medlemslandet är en ”auktoritär enpartistat” som bryter mot EU:s ”värderingar” och premiärministern Viktor Orbán anklagas också för att vara en ”mansbebis” som ”underminerar” EU inifrån.

Ungerns nationalkonservativa politik under Viktor Orbáns ledarskap har länge fått EU-makthavare att rasa, och det ungerska ledarskapet har bland annat upprepade gånger anklagats för att vara ”totalitärt” och ”högerextremt” efter att man sagt nej till att låta EU besluta om landets migrationspolitik.

Nu vill ett stort antal EU-parlamentariker försöka straffa Ungern för dess politik och frånta landets rösträtt i Europeiska rådet.

– Jag gör det här för att jag har kommit till slutsatsen att EU inte klarar av att naggas och naggas, år ut och år in, säger finländaren Petri Sarvamaa (Saml) som ligger bakom namnlistan, till Svenska Yle.

Sarvamaa tillhör inte någon vänsterfalang utan den europeiska konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP, och menar att Ungern på olika sätt bryter mot ”EU:s värderingar”.

“Sista droppen”

Man hänvisar till Lissabonfördragets artikel 7 där det framgår att övriga EU-länder i särskilda fall har rätt att beröva ett enskilt medlemsland dess rösträtt i rådet, vilket skulle förhindra Orbán från att i framtiden lägga in veto i olika omröstningar och beslut.

Nyligen vägrade Ungern exempelvis att godkänna ytterligare ett stödpaket till Ukraina – ett beslut som förargat Sarvamaa och många andra makthavare.

– Det var nog den sista droppen … Systemet är sönder, menar han och kallar Ungern för en ”auktoritär enpartistat som dikterar marschordningen i rådet”.

“Underminerande mansbebis”

Svenska Centerpartiets Abir Al-Sahlani är också mycket upprörd och anklagar Orbán för att vara en ”mansbebis” som förstör för EU.

– Om vi nu har bestämt tillsammans att vi ska vara en union av demokratier då kan inte mansbebisar som Viktor Orbán komma och underminera hela den ordningen, klagar hon.

Att Ungern blir av med rösträtten bedöms ändå som osannolikt. 2018 försökte landets politiska motståndare få till just en sådan process, utan att lyckas, då det kräver en enhällig omröstning i rådet. Europeiska rådet utgörs av ordföranden samt de 27 stats- eller regeringscheferna i unionens medlemsländer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!