Hjälp till att avslöja fusk och manipulation av årets valresultat

publicerad 12 september 2018
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Just nu väcks många frågor kring hur valresultaten efter valnatten blivit kraftigt avvikande mot vad både opinionsmätningar och analytikers bedömningar visat. Diskrepansen är så stor att inte ens bortplockade valsedlar på många håll i landet tillnärmelsevis kan förklara tappet för Sverigedemokraterna på uppemot tio procentenheter. Vi ber därför er läsare om hjälp.

I måndags uppmärksammade Nya Dagbladet på ledarsidan det mycket anmärkningsvärda valresultatet. Hundratusentals svenskar som vaknade upp på måndagen möttes av samma chock och har sökt svar efter vad som har hänt. Nya Dagbladet, som rapporterat om det omfattande valfusket i form av valsedlar som kastats och allvarliga missförhållanden i vallokalerna runt om i landet, fick så höga besöksantal att sajten släcktes av webbhotellet.

Det resultat som presenterades från Valmyndigheten för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet blev så låga att det till och med märkbart förvånade TV4:s politiska expertkommentator och analytiker Marcus Oscarsson. Oscarsson tippade att Sverigedemokraterna hade goda chanser att bli Sveriges största parti med minst 24% av rösterna medan Socialdemokraterna väntades göra ett katastrofval. Eftersom Sverigedemokraternas opinionssiffror alltid tenderar att underskattas hade man tippat på ett resultat på uppemot 30%. Istället blev resultatet det omvända för de två partierna.

De omfattande rapporterna om bortkastade valsedlar och andra faktorer är i sig så utbredda och allvarliga att valets legitimitet kan ifrågasättas. Men valresultatet avviker så mycket att Nya Dagbladet funnit anledning att söka efter ytterligare orsaker. Våra resurser är dock mycket begränsade och därför tar vi nu hjälp av er läsare med att eftersöka vad som hänt.

Detta kan du som medborgare göra:

Övervaka kontrollräkningen som pågår just nu

Just nu pågår kontrollräkningen av valsedlarna i Länsstyrelsens lokaler. Dit har man som medborgare fritt tillträde. Klockan åtta på morgonen öppnar lokalerna och idag och i morgon kan kontrollräknarna arbeta inpå kvällstid.

Att närvara vid kontrollräkningen kan ge vissa indikationer på om det förekommit fusk eller felaktigheter i rapporteringen. Om valsedlar dock försvunnit eller bytts ut mot andra partiers så har detta troligen skett redan innan de kontrollräknades ute i kommunerna. Kontrollräkningen börjar dock redan bli klar för vissa distrikt så att närvara vid denna kontrollräkning vid Länsstyrelsen i det län man bor bör ske omgående. Passa på att ta fotografier i den mån det är möjligt.

Bevaka rapporteringen av valresultatet

val.se kan man följa inrapporteringen av valresultaten. I vissa fall har resultaten redan visat sig avvika mellan valnattens resultat och kontrollräkningen som nu pågår. Vi uppmanar läsare att hålla kolla på inrapporteringen och notera avvikelser eller förändringar under processen som nu pågår.

Ta skärmdumpar på valresultat och rapporter

I det fall det kan finnas risk att myndigheter eller medier ändrar i eller tar bort befintliga uppgifter som finns på nätet finns det god anledning att spara ned skärmdumpar på relevanta data. Det kan både handla om opinionssiffror såväl som preliminära valresultat som tidigare publicerats.

Ring till myndigheterna och ställ frågor till ansvariga

Alla som bevittnat valfusk i form av stulna valsedlar etc. bör anmäla detta såväl till polisen som valnämnden, Valmyndigheten samt OSSE som detta år haft valobservatörer på plats under valet (mer info finns i slutet på denna artikel). Men eftersom valfusket verkar vara så omfattande kan man som medborgare också protestera mot valets legitimitet.

Valsedlar har plockats bort, valurnor har stått oplomberade, både röstkort och valsedlar har försvunnit i betydande mängder i Postnords hantering, valdeltagare har uppmanats att inte försegla kuverten med valsedlar etc. Och sist, men inte minst finns det troligen skäl att misstänka någon form av digital manipulation av valresultatet. Kan vi lita på att allting gått rätt till under valnatten när både Valmyndighetens webbplats inte gick att nå och när Länsstyrelsernas webbplatser avsiktligt stängdes ned av “säkerhetsskäl”?

Om en otillbörlig påverkan på det svenska valsystemet skett på något organiserat sätt är det av yttersta vikt att detta avslöjas. Och om så skett kommer den svenska demokratin aldrig mer att bli sig lik.

 

Alla konkreta tips mottages tacksamt till Nya Dagbladets tipsadress tips@nyadagbladet.se eller om uppgifterna är känsliga, mejla ifrån en Protonmail-adress till nyadagbladet@protonmail.com.

Donera gärna en slant för att underlätta redaktionens grävarbete som sker helt på ideell basis. Det är till mycket stor hjälp! Swisha valfritt belopp till 0727220172 eller besök nyadagbladet.se/donera för fler alternativ.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!