Rapporter om valfusk på flera håll i landet

publicerad 9 september 2018
- av Markus Andersson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under söndagsmorgonen har flera rapporter om valfusk inkommit till redaktionen.

En läsare tipsade om att valsedlar för Sverigedemokraterna helt saknades i vallokalen på Maltesholmsskolan i Hässelby Strand. Övriga partiers valsedlar låg orörda.

I vallokalen vid kommunhuset i Märsta kommun uppmanades röstdeltagare att inte klistra igen kuverten. Att kuverten är slutna fungerar som ett skydd så att inte valsedlar skall försvinna eller kunna bytas ut fram tills att de sprättas upp och räknas när valet är avslutat. Liknande uppmaningar har kommit från valförrättare i Landaskolan i Göteborgs kommun, Vedevåg i Lindesbergs kommun och i vallokalen vid vuxenutbildningen Linné i Uppsala kommun.

Läsarbild från Märsta kommun där valdeltagare uppmanats att inte sluta kuverten med valsedlar

I förtidsröstningslokalen på biblioteket i Åmål tipsar en läsare om att valförrättarna prickat av valdeltagarlistan med tunna streck av en blyertspenna trots att detta skall göras med en kulspetspenna eller motsvarande. Detta skall även ha skett vid vallokalen i församlingshemmet i Östra Göinge kommun under dagen.

I vallokalen i Smedby skola i Hedemora kommun försökte en valförrättare först avvisa en partifunktionär ifrån Alternativ för Sverige som ville placera ut valsedlar för partiet. Valförrättaren ändrade sig sedan efter diskussion och påtryckning. Samma situation uppstod i vallokalen vid kulturhuset Svanen i Borlänge kommun där valsedlar motvilligt placerades ut efter en längre tid diskussion och ifrågasättande.

När vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg öppnade fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar där, rapporterar SVT. Först efter att funktionärerna kontaktats placerades de ut.

I Stenhagens vallokal i Uppsala kommun fick inte en partifunktionär för Nordiska motståndsrörelsen placera ut valsedlar i valsedelsstället. Istället omhändertogs valsedlarna som skulle placeras ut “senare”.

Valsedlar för Alternativ för Sverige har stulits ifrån en vallokal i Rönninge i Salems kommun. Dessa hittades senare kastade på marken utanför. Se videoklipp nedan.

I Växjö kommun har Sverigedemokraternas valsedlar täckts över av andra partiers valsedlar i två av kommunens vallokaler enligt uppgifter ifrån väljare i kommunen.

I vallokalen i församlingshemmet i Boxholms kommun upptäcktes valsedelsboxarna vara oplomberade. Detta skall dock ha åtgärdats efter påpekade ifrån valdeltagare.

I flera lokaler vid Hammarbyhöjden i Stockholms kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna. Vid påpekande hade valförrättare sagt att det var partiernas egna ansvar att hålla efter valsedlarna.

Vid Moholms skola i Tidan i Skövde kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna.

På biblioteket i Jonstorp i Höganäs kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna. När partiet kontaktade valförrättarna fick man beskedet att valförrättarna glömt att packa upp valsedlarna för partiet. Samma sak verkar ha förekommit i Sundsta idrottshus i Karlstad kommun där valsedlar för Sverigedemokraternas kandidatur till kommun- och landstingsfullmäktige saknades redan när vallokalerna öppnade i morse.

I vallokalen i Tossene i Sotenäs kommun saknades blanka valsedlar för Sverigedemokraterna till landsting- och riksdagsvalet. Detta åtgärdades enligt läsaruppgifter inte förrän vid lunchtid. En anmälan om valfusk är upprättad.

På Klostergårdens skola i Lunds kommun hade Alternativ för Sveriges valsedlar stulits. En partifunktionär filmade ifrån platsen och har upprättat en anmälan.

I en vallokal vid Musikpalatset i Karlskoga kommun saknades Sverigedemokraternas valsedlar med förtryckta namn. Endast partiets blanka valsedlar fanns i valsedelsstället.

Vid vallokalen i Tollarps skola i Kristianstads kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna vid lunchtid idag rapporterar läsare till tidningen.

Representanter för S, M och MP delade ut röstsedlar på utrymme intill röstmottagningsstället vid en vallokal i Järna i Södertälje kommun.

En läsare rapporterar att valsedlar saknas för Sverigedemokraterna i vallokalen i Kärsby skola i Botkyrka kommun. Samma sak har rapporterats in för vallokalen i Sätra i Gävle kommun.

Fler rapporter kommer in från läsare där valdeltagare ombetts att inte klistra igen kuvertet med valsedlar. Detta har även skett i Orminge i Nacka kommun, Farsta bibliotek i Stockholms kommun, Västertuna församlingshem i Borlänge kommun, Ersbodas bibliotek i Umeå, Elin Wägnerskolan i Växjö kommun samt i Älvsbyns kommun.

En läsare rapporterar att valsedlar från Sverigedemokraterna saknats i en vallokal i Herrljunga kommun. Valsedlar ifrån partiet skall ha plockats fram på begäran.

I Alstermo Folkets hus i Uppvidinge kommun saknades också valsedlar för Sverigedemokraterna.

 

Ytterligare rapporter om valfusket har publiceras i en ny artikel.

 

Viktigt att rapportera om valfusk

Har du upptäckt att det saknas valsedlar för ett parti vars valsedlar du vet skall finnas på plats? Underrätta då omedelbart valförrättarna på plats i vallokalen och dokumentera genom att fotografera valsedelsstället. Kontakta också valnämnden i din kommun som skall hålla öppet under söndagen (numret finner du på ditt röstkort). Ser du någon stjäla valsedlar eller utföra annat sabotage eller valfusk kontakta då polisen på 114 14.

Utöver polisen bör man också dokumentera och rapportera valfusk till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som i år kommer för att övervaka det svenska valet. OSSE går att nå på adressen pm@osce.org (författa mejlet på engelska).

Nya Dagbladet mottager tacksamt alla rapporter om valfusk. Upptäcker du valfusk, skicka då ditt tips till tips@nyadagbladet.se. Bifoga gärna bilder.

För mer information om hur du som medborgare kan motverka valfusk på valdagen och annat matnyttig information läs Nya Dagbladets artikel Så kan du som medborgare motverka valfusk på valdagen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!