M/S Estonia – överlevarna som visste för mycket?

Estoniakatastrofen

publicerad 22 november 2022
- av Redaktionen

Idag publicerar Folkets Radio radiodokumentären, ”Estonia – överlevarna som visste för mycket?”

Det råder en ovilja att gå till botten med de allvarliga brottsmisstankar som kringgärdar katastrofen M/S Estonia, passagerarfärjan som förliste under sin färd mot Stockholm för 28 år sedan. Det hävdar Sven Ruin, ingenjör och författare, som är djupt kritisk till hur myndigheter och mainstream-media hanterat katastrofen.

Dokumentärens titel syftar på att flera tecken finns att vissa besättningsmedlemmar överlevde katastrofen men sedan försvann, kanske för att de visste för mycket om något som inte fick komma fram. Dokumentären går djupare in på fallet Kalev Vahtras, som först rapporterades ha överlevt, men som sedan tycks ha kidnappats från Åbo universitetssjukhus och därefter dödats. Hans fru hade då fått höra att han skickats till ett sjukhus i Stockholm men där hänvisar man till sekretess när hon söker information om maken.

Dokumentären konstaterar att för den som misstänker att allvarliga brott begåtts i samband med Estoniakatastrofen verkar det inte som att rättssystemet kan hjälpa. De utredningar som görs verkar ensidigt fokusera på varför fartyget förliste. Det gäller även de nya utredningar som tillsatts sedan felaktigheter framkommit i den officiella slutrapporten.

Folkets Radio har även publicerat en videointervju med Sven Ruin. Han är djupt kritisk till hur de flesta medier rapporterat om katastrofen. Efter Henrik Evertssons prisbelönta dokumentärserie “Fyndet som ändrar allt” för ett par år sedan, öppnades en möjlighet att komma sanningen närmare. Men i stället för att ta stafettpinnen vidare valde flera ledande journalister att smutskasta Evertsson och anklaga honom för att sprida konspirationsteorier.

Sven Ruin berättar också i videointervjun att han hoppas att fler nu träder fram och berättar vad de vet om Estonia – medan tid är.
Efter årsskiftet träder den nya lagen om utlandsspioneri i kraft och då finns ytterligare ett verktyg att hindra sanningar om Estonia att komma fram. Utlandsspionerilagen, som den svenska riksdagen nu klubbat igenom, gör det olagligt att avslöja hemliga uppgifter om dessa anses kunna skada Sveriges förhållande till annan stat. Därmed kan det komma att bli straffbart att rapportera om brottsligheten som kringgärdar M/S Estonia.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!