Finlands regering stäms för covidpass

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 4 oktober 2023
- av Markus Andersson
Mika Vauhkala prövar tillämpningen av covidpass i rätten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 42-årige entreprenören Mika Vauhkala prövar nu landets regering och även livsmedelskoncernen Fazer rättsligt där man pekar på att kraven på covidpass, som tillämpades i samband med coronarepressionen, har stridit mot landets konstitution och mot grundläggande mänskliga rättigheter.

– Det här är något vi måste göra i tider som dessa för att verkligen se en förändring. Det är för allas skull, säger Vauhkala själv om fallet och betonar att han är beredd att gå “så långt som det krävs” med sitt juridiska team.

När coronarepressionen var som hårdast implementerades digitala covidpass runt om i världen som stängde ute många medborgare, som inte låtit injicera sig med de experimentella covidvaccinen, från delar av samhällslivet.

Även i Finland lanserade makthavarna passet och stiftade lagar som gav privata aktörer och företag möjlighet att fortsätta hålla verksamheterna öppna, förutsatt att de krävde att kunderna bevisade att de hade giltigt covidpass.

I december 2021 skulle Mika Vauhkala äta frukost med en vän på Fazer Cafe Kluuvikatu som ligger i centrala Helsingfors – men för att bli serverad krävdes det att han visade upp sitt vaccinpass – något han saknade.

– Jag hade inget covidpass, de sa till mig att jag var tvungen att lämna lokalen och jag kände att det här var så fel på så många olika sätt. De frågade mig om mina privata hälsoproblem, vilket inte är okej.

Pekades ut som hot

Rätten till fri rörlighet och rätten till skydd av hälsouppgifter kränktes. Finlands konstitution garanterar att ingen medborgare får diskrimineras på grund av bland annat hälsotillstånd. Nu antog Fazer-medarbetaren att Mika var ett hot och en fara för människor runt omkring honom – Mika själv eller någon annan hade inga bevis för att han skulle vara en man att undvika att komma i kontakt med”, skriver sajten Case: CovidPass som följer och dokumenterar Vauhkalas fall.

Man påpekar i sammanhanget på att PCR-testerna inte visar om någon är sjuk eller inte och att covidvaccinen inte heller förhindrar smittspridning eller skyddar mot att få viruset.

https://www.youtube.com/watch?v=YGixllUiuZA

 

Mika Vauhkala har stämt den finska regeringen och Fazer för brott mot grundläggande mänskliga rättigheter genom att kräva covidpass. Den första förberedande sessionen hölls den 6 juni 2023 och ytterligare en förberedande session kommer att hållas den 19 oktober 2023 i Helsingfors tingsrätt”, meddelar man vidare.

Frihet för alla

Vauhkala pekar framförallt på att händelsen strider principiellt mot mänskliga rättigheter – och att han med sitt engagemang vill göra ett rättsligt försök att förebygga liknande repressionsåtgärder i framtiden.

– Jag är övertygad om att de grundläggande mänskliga rättigheterna kommer att vinna i slutändan och att vi kommer att säkra vår frihet i Finland och Europa. Om du inte är redo att slåss för dina grundläggande rättigheter, vad är du då redo att slåss för?

På Case: CovidPass pekar i sammanhanget på att EU och WHO relativt nyligen lanserat planer på att implementera vaccinpassen globalt och betonar mot den bakgrunden liksom Vauhkala själv den principiella vikten av rättsfallet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!