Nu lättar Kanada på reserestriktionerna

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 16 juni 2022
- av Sofie Persson
Tåg nära Beavermouth, British Columbia i Kanada.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snart kan man även inom Kanadas gränser resa med tåg och flyg utan krav på covidvaccin. Även federala arbetare och anställda inom transportindustrin slipper nu de extrema krav som föranledde de landsomfattande protesterna tidigare i år.

Kanada har under Justin Trudeaus styre tillsammans med Australien och Nya Zeeland blivit ökänt under de senaste två åren för en totalitär coronapolitik. Vaccinmandat har präglat landet där otaliga som valt att inte ta covidvaccin blivit gravt diskriminerade genom att exempelvis avskedas från sina arbeten.

Resor både in till landet och innanför gränserna har krävt full covidvaccinering inom flyg- och tågtrafiken. Vid flygplatserna har man utfört ett stort antal tester och även krävt en app som alla måste använda sig av.

Nyligen vädjade representanter för reseindustrin i Kanada att regeringen bör lätta på restriktionerna inför sommaren eftersom det hämmar reseindustrin i allmänhet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Den kanadensiska regeringen meddelar nu att man kommer att lätta på flera krav från och med den 20 juni. Inom landets gränser kommer det återigen att bli tillåtet att resa med flyg och tåg utan krav på covidvaccin, rapporterar statskanalen CBC. Även federala arbetare och anställda inom transportindustrin kommer att slippa vaccinkraven. De ovaccinerade som tidigare fått gå på ”obetald ledighet” tillåts komma tillbaka till sina arbeten, även om det är oklart hur många som har den möjligheten efter så lång tid.

Krav på mask gäller dock fortfarande och ska man resa in i Kanada som utländsk medborgare krävs det full vaccinering mot covid-19.

Dominic LeBlanc, minister och ansvarig för regeringens relationer till provinserna, är dock noga med att tillägga att regeringen snabbt kan ta tillbaka de slopade kraven om man skulle anse det vara behövligt.

Vi kan nu anpassa vår policy eftersom vi konsekvent har följt de bästa råden från folkhälsomyndigheterna, anser LeBlanc.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!