Miljö

Trafikverket är årets pollinör

Med motiveringen “för en medveten slåtter som gynnar unik, blommande flora och ger livsutrymme för bina” fick Trafikverket på Gotland Svenska Bins utmärkelse, som delades ut för första gången.

I Svenska Bin ingår till exempel Svenskt Sigill, Sveriges Biodlares Riksförbund och Bee Urban.
Louise Almgren, projektledare på Norra Gotland, berättar hur det började, i ett pressmeddelande:

I slutet av 1970-talet slog de vägrenarna mycket mer än vi gör i dag. Då var det två gotländska vägmästare som började testa att spara blommor på vissa sträckor. Hur kunde man få mer blomning, se till att växterna hann fröa av sig och skapa större artrikedom? De var också nyfikna på varför vissa växter trivdes på särskilda ställen. Vägmästarnas kunskaper ligger till grund för dagens skötselråd, säger hon.

– Vi slår en ytterst liten del och då oftast bara med en slåtterbredd till skillnad från fastlandet, där man slår två. Om vi inte slår alls kan det bli enbart hundkex och gräs utmed vägarna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!