Trafikverket är årets pollinör

publicerad 24 juli 2017

Med motiveringen ”för en medveten slåtter som gynnar unik, blommande flora och ger livsutrymme för bina” fick Trafikverket på Gotland Svenska Bins utmärkelse, som delades ut för första gången.

I Svenska Bin ingår till exempel Svenskt Sigill, Sveriges Biodlares Riksförbund och Bee Urban.

Louise Almgren, projektledare på Norra Gotland, berättar hur det började, i ett pressmeddelande:

I slutet av 1970-talet slog de vägrenarna mycket mer än vi gör i dag. Då var det två gotländska vägmästare som började testa att spara blommor på vissa sträckor. Hur kunde man få mer blomning, se till att växterna hann fröa av sig och skapa större artrikedom? De var också nyfikna på varför vissa växter trivdes på särskilda ställen. Vägmästarnas kunskaper ligger till grund för dagens skötselråd, säger hon.

– Vi slår en ytterst liten del och då oftast bara med en slåtterbredd till skillnad från fastlandet, där man slår två. Om vi inte slår alls kan det bli enbart hundkex och gräs utmed vägarna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.