Klimataktivister saboterade göteborgares bilar

publicerad 25 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Många göteborgare kunde inte köra till jobbet.

Minst 142 bilar har fått däcken tömda på luft av gruppen ”The Tyre Extinguishers” som motiverar sabotaget med att det ”pågår en nödsituation för klimatet” och att man betraktar stora bilar som farliga.

Vi har tömt ut luften på ett eller flera av dina däck. Du är säkert arg, men ta det inte personligt. Det är inte du, det är din bil”, skriver gruppen på lappar som man lämnade kvar på vindrutorna och hävdar vidare att ”stadsjeepar och andra stora bilar är en katastrof för vårt klimat” och att de ”dödar”.

Man påstår även att stadsjeeparna hotar klimatet, är ”onödiga” och att de som kör dem gör detta av ”ren fåfänga” samt att man beslutat att ”ta saken i egna händer eftersom våra regeringar och politiker inte gör det.”

Det är därför som vi har vidtagit denna åtgärd. Du kommer inte ha några svårigheter att ta dig runt utan din bränsleslukare, ta en promenad, använd cykel eller kollektivtrafik”, skriver man också och tillägger i en kommentar på Twitter att man utfört aktionen i Göteborgs rikaste kvarter.

Många av bilägarna upptäckte att deras bilar saboterats när de skulle köra till jobbet på morgonen och polisen fick under dagen in ett stort antal anmälningar. Polisen bedömer dock att det är osannolikt att någon kommer att ställas till svars.

– Att hitta en gärningsman som kan misstänkas kan vara svårt beroende på vad det finns för spår att säkra och så vidare, menar polisens presstalesman Hans-Jörgen Ostler till GP.

Aktionen har väckt starka reaktioner på Twitter där många påpekar att det framförallt är privatpersoner som är beroende av sina bilar för att ta sig till sina arbeten som drabbats och att den här typen av agerande leder till ett ökat folkligt förakt mot klimatrörelsen.

Denna galna hysteri som föds ur fullkomligt vanvettig ångest över klimatförändringarna tar sig ytterst odemokratiska och orealistiska former, tror de verkligen att de får SUV-ägare att sluta köra med en sådan här idiotisk handling?” frågar sig användaren Elisabeth Henriksson.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!