Tockarp Ekogård får hedersomnämnande för arbete med kor och kalvar

publicerad 13 september 2023
- av Sofie Persson
Tockarp Ekogård i Blekinge.

Tockarp Ekogård får Djurskyddet Sveriges hedersomnämnande 2023 för sitt innovativa arbete med kossors och kalvars välfärd. Den är en av ett fåtal gårdar som låter kalvar och kor gå tillsammans flera veckor innan de skiljs åt. Dessutom arbetar de för kornas betesrätt, något bland annat Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) verkar för att få bort.

Inom den svenska mjölkindustrin är det vanligast att man separerar kalven från kon direkt, eller ofta inom ett dygn, från födseln. Tockarp Ekogård i Karlshamn har dock tänkt annorlunda med sin mjölkproduktion. För ett par år sedan tog de steget att investera i ett system som gör att kor och kalvar kan gå tillsammans i flera veckor innan de skiljs åt.

Nu har gården i Blekinge fått hedersomnämnande från Djurskyddet Sverige på grund av sina insatser för kor och kalvars välfärd.

Mjölkbranschen är i förändring och höga krav på lönsamhet ska kombineras med konsumenternas krav på djurvälfärd. Att separera ko och kalv direkt efter födseln har länge varit norm inom mjölkproduktionen, vilket är något Lola och Anton Ivarsson på Tockarp Ekogård beslutade sig för att ändra på“, skriver Djurskyddet i ett pressmeddelande.

Gården får också beröm för att man prioriterar kors rätt till bete och utevistelse, något som Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) sedan en tid tillbaka verkat för att ta bort. Bland annat påbörjade man i våras, tillsammans med föreningen Växa Sverige, en studie där 1500 kor på svenska gårdar tvingas vara inomhus under 18 månader, det vill säga även under sommarhalvåret.

Syftet var att ”undersöka om, och i så fall hur, mjölkkors välfärd förändras månad för månad under en 18 månaders period av stallvistelse” eftersom man anser att Sverige bör öka sin självförsörjning av mejeriprodukter och nuvarande betesregler i vissa fall kunde ha “negativ inverkan”.

Korna på Tockarp ges möjlighet att beta mer än vad regelverket säger“, skriver Djurskyddet.

Systemet på Tockarp Ekogård efterliknar interaktionen som kor och kalvar har i det fria. Idén kom från dottern Anna, skriver man i ett inlägg på Facebook.

Vi vill kunna vara öppna och visa vår verksamhet och ha en bra och öppen dialog med alla intressenter. Det här priset är ett fint stöd för vår verksamhet, sa Lola Ivarsson när priset delades ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!