Bill Gates investerar i sjögräs för kor – ska minska djurens rapande

Klimatöverdrifterna

publicerad 28 januari 2023
- av Jan Sundstedt

Den profilerade ultraglobalisten Bill Gates har investerat 12 miljoner dollar i ett nytt företag som ska tillverka ett nytt foder av sjögräs. Fodret ska ges till kor för att minska nötdjurens utsläpp av metan.

Kor är idisslare och har därför en unik förmåga att omvandla foder till mjölk och kött vilket sker i vommen, den största magen, med hjälp av alla mikrober som finns där. Under denna process jäser fodret vilket i sin tur leder till att metan produceras.

Korna anklagas samtidigt hårt av klimatalarmister just för att släppa ut mycket metan, en gas man pekar ut som särskilt uppvärmande för klimatet. I grannlandet Nya Zeeland är man i färd med att beskatta bönder för utsläpp som deras kor gör, något som Nya Dagbladet rapporterat om tidigare. Förra året prisade även prins Charles en ny uppfinning som innebar att man satte masker på kor för att sedan omvandla metangasen till vattenånga och koldioxid.

I Australien har forskare vid University of the Sunshine Coast forskat på om kor som äter rödalger (Asparagopsis) rapar mindre. När korna äter just denna rödalg uppger forskarna att själva metanproduktionen i magen stoppas som en följd av kemikalier som minskar antalet mikrober i vommen.

Nu har Bill Gates investerat 12 miljoner dollar i ett nystartat företag som vill använda rödalgen för att tillverka kofoder, rapporterar Business Insider. Företaget heter Rumin8 och är grundat i Perth i Australien. Företaget uppger nu att man avslutat fas 2-finansieringen och totalt har samlat in 17,7 miljoner dollar, vilket innebär att Gates investering finansierat en stor del av kofoderföretaget. Rumin8 menar att de i nuläget håller på att förfina fodret och att pågående försök visar att man kan minska metangasutsläppen med 85 procent.

Det är samtidigt oklart hur sjögräsfodret påverkar kor och om det är nyttigt för djuren eller inte, men vissa forskare hävdar att kor själva ibland väljer att äta rödalgen direkt från stranden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!