Läkemedel, bekämpningsmedel och kemikalier har hittats i hundratals vattenprover längs med Englands kust. Även E. coli-bakterier har hittats i stora mängder.
I studien har man samlat hundratals vattenprover från Englands södra kust. I fler än 288 av dessa hittade man mer än 50 substanser på 22 platser, rapporterar The Guardian. Forskarna fann bland annat diverse läkemedel som exempelvis diabetesmedicin, kemikalier som produceras av levern efter man tagit kokain samt även förbjudna bekämpningsmedel. Arbetet med studien är en del av höjda insatser för att öka medvetenheten kring föroreningarna vid kusten, något som organisationen Clean Harbour Partnership (CHP) gör.
– Detta projekt gör det möjligt för oss att fastställa vilka kemiska föroreningar som finns i vårt marina liv och kustvatten, säger Alex Ford, professor vid University of Portsmouth. Vi har hittat ett stort antal receptbelagda och olagliga läkemedel samt en mängd olika bekämpningsmedel i kustvatten och marina organismer, såsom krabbor och ostron.
Ford har tidigare publicerat forskning som visar att även mycket små mängder antidepressiva medel i vatten kan påverka exempelvis kräftdjur och blötdjur. Läkemedel påverkar dessa varelsers beteende och biologiska sammansättning, bland annat genom att få dem att ändra färg eller reproducera sig på annat sätt.
– Utsläpp av läkemedel för människor i akvatiska ekosystem är ett miljöproblem som vi bör ta på allvar, konstaterar professorn.
I studien upptäckte man också att det fanns höga nivåer av E. coli-bakterier. Ett vattenprov visade exempelvis att nivåerna var 760 gånger högre än vad som räknas som säkert enligt det europeiska badvattendirektivet.
– Tack vare finansiering från samhället börjar vi få en inblick i den cocktail av kemikalier som förorenar vårt havsvatten och deras källor, säger Rob Bailey, medgrundare till CHP. Vissa bekämpningsmedel verkar ha legat kvar i flera år och förekomsten av delvis smälta antidepressiva medel, läkemedel mot typ 2-diabetes och urinvägsinfektioner är oroande. Man vet så lite om deras inverkan på det marina livet.