Sex Pistols sångare frustrerad över folkutbytet

Migrationskrisen i Europa

publicerad 12 mars 2024
- av Jan Sundstedt
John Lydon och afrikanska migranter i gummiflotte.

Punkrocklegenden John Lydon, även känd som Johnny Rotten från Sex Pistols, uttrycker frustration och sorg över hur folkutbytet har förändrat Storbritannien.

Under en intervju med brittiska LBC diskuterade han sitt missnöje och pekade på att kuststäder, där arbetarklassens barn en gång lekte, nu istället är fulla av “illegala invandrare”.

Punkikonen från 70-talsbandet Sex Pistols har vid ett flertal tillfällen tidigare uttryckt sitt missnöje och sin frustration över utvecklingen i Storbritannien.

Nu är han återigen i strålkastarljuset efter en intervju med brittiska LBC, där han tydligt delar med sig av sina åsikter om invandringens påverkan på brittiska kuststäder.

I intervjun uttrycker John Lydon sitt djupa missnöje och hävdar att städer som en gång var levande platser för arbetarklassens glädje nu är raka motsatsen.

“Negativ utveckling i Storbritannien”

Lydon menar att den negativa utvecklingen kraftigt bidragit till spänningar och oro i det brittiska samhället. Han reflekterar över en svunnen tid då kuststäder var lekplatser för arbetarklassen och minns nostalgiskt …

Kuststäder var fantastiska platser när jag var barn. Mamma och pappa släpade iväg oss dit i vad som kändes som timmar i en trafikstockning. Men det var helt fantastiskt. Det var arbetarklassmänniskor som kastade sand på varandra.

Musikern fortsätter att argumentera att denna förändring har lett till en “verklig missämja i samhällena”.

– (Nu) verkar (kuststäderna) vara fulla av vad myndigheterna kallar potentiella invandrare, som egentligen är illegala invandrare som inte tas om hand på rätt sätt.

Migration invandring
Afrikanska migranter anländer med båt. Foto: faksimil, DW.com

“Stolt britt”

John Lydon har väckt viss debatt med sina åsikter och kritiker hävdar att han hycklar, då han själv är son till irländska migranter.

Programledaren konfronterade Lydon under intervjun genom att påpeka att han själv är en produkt av den irländska migrantgruppen i norra London.

Vi importerade Lydons. Vi importerade ert gäng från Irland. Du var en del av den irländska invandrargruppen i norra London.

På detta motargument replikerade John Lydon: – Och det första min mamma och pappa sa till mig när jag var väldigt ung var “Du är brittisk nu, var brittisk och var stolt över det”. Det var ett utmärkt råd och jag följde det.

Punkikonens kritik mot invandringen kommer i samband med hans marknadsföring av den kommande turnén “I Could Be Wrong, I Could Be Right”. En turné som inkluderar ett antal av de kuststäder sångaren refererar till.

John Lydon

John Joseph Lydon, född den 31 januari 1956 i London, England, är en brittisk musiker och låtskrivare. Han blev världsberömd som frontman för det banbrytande punkrockbandet Sex Pistols under 1970-talet. Med sitt ikoniska scenalias, Johnny Rotten, ledde Lydon bandet till att bli en viktig del av punkrörelsens historia.

Efter upplösningen av Sex Pistols fortsatte Lydon att utforska olika musikaliska genrer, inklusive postpunk och experimentell rock. Han grundade det experimentella bandet Public Image Ltd (PiL) 1978 och har fortsatt vara en framträdande artist genom åren.

Utöver musiken har Lydon även varit en framstående mediepersonlighet, känd för sin frispråkighet och ofta starka åsikter, vilket också har gjort honom till en kontroversiell och omdebatterad figur inom den brittiska musikscenen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!