Slumpmässigt utvalda svenskar ska “lösa klimatomställningen”

publicerad 11 mars 2024
- av Redaktionen
Genrebild - mötesdeltagare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I forskningsprojektet ”Fairtrans” ska 60 slumpmässigt utvalda svenskar med olika bakgrunder och politiska åsikter ta fram fem förslag på hur Sverige ska gå tillväga för att minska utsläpp och genomföra den så kallade ”klimatomställningen”.

I slutet av maj ska deras slutsatser sedan presenteras för riksdagspartierna, som får ta ställning till dessa.

– Vi har samlat 60 personer till vad vi kallar ett medborgarråd om klimatet, och det är 60 personer som är slumpvist utvalda för att spegla hela det svenska samhället. De ska träffas och diskutera lösningar och i slutändan kommer fem olika förslag på hur Sverige ska kunna sänka utsläppen i enlighet med Parisavtalet, förklarar Daniel Lindvall, forskare vid Uppsala universitet och en av de som ligger bakom projektet, till skattefinansierade SR.

Projektet är en satsning från flera svenska universitet och i slutet av maj är tanken att deltagarnas förslag ska presenteras riksdagens partier.

– Vi har ju ett ganska polariserat samhälle där vi kanske inte möts och där vi inte har samtal mellan olika grupper i samhället. Jag tror att det är väldigt viktigt för olika människor att se varandras perspektiv och ta del av varandras erfarenheter, fortsätter Lindvall.

“Hamnar i filterbubblor”

Teresa Rydberg är en av de som valts ut att delta och hon tycker också att det är viktigt att människor med olika åsikter och uppfattningar diskuterar med varandra.

– Det tror jag är ett jätteproblem att folk bara pratar med likasinnade och man hamnar i sina filterbubblor, så det är lite lyxigt att få sitta med personer som har helt andra tankar och perspektiv på saker.

Deltagarna presenteras som ”vanliga svenskar” och det framgår inte om de har några tidigare kunskaper om klimatfrågan, däremot ska de under våren ”lyssna på 15 av Sveriges mest framstående klimatforskare” och efter detta presentera egna lösningar och förslag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!