EU-rapport: 1200 barn dör årligen av luftföroreningar

publicerad 26 april 2023
- av Sofie Persson
Barn i Tysklands huvudstad Berlin.

I en ny rapport från EU:s miljöbyrå EEA menar man att över 1200 barn dör varje år i Europa på grund av luftföroreningar. Siffran kan dock vara högre eftersom Storbritannien, Ukraina och Ryssland inte är med i rapporten.

Trots åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i Europa ligger luftföroreningarna alldeles för högt på flera håll och överskrider EU-standarden. De som drabbas hårdast av detta är barnen, enligt en ny rapport från EEA.

Över 1200 barn avlider i varje år i Europa på grund av luftföroreningar, menar man. Det finns även en förhöjd risk för barn att senare i livet drabbas av kroniska sjukdomar till följd av luftföroreningarna. Det är exempelvis inte ovanligt att barn kan få problem med lungorna, få astma eller utveckla allergier. Luftföroreningar kan också påverka hjärnkapaciteten.

Barn drabbas hårdare av luftföroreningar bland annat på grund av att de andas snabbare, är närmare marken och även är utomhus mer. Studier visar sedan innan att det börjar redan i fosterstadiet där barnet exempelvis riskeras att födas för tidigt eller med för låg vikt.

Man kan inte betrakta barn som små vuxna vad gäller luftföroreningar, då de får i sig mer föroreningar. Det börjar redan i fosterstadiet och fortsätter sedan från förskoleåldern och framåt. Vi sviker våra barn i frågan om luftföroreningarna, säger Gerardo Sanchez Martinez, expert på miljö och hälsa vid EEA, enligt brittiska The Guardian.

I rapporten ingår 34 europeiska länder, inklusive de 27 EU-länderna. Storbritannien, Ryssland och Ukraina är dock inte med i rapporten, vilket kan indikera att dödssiffrorna i själva verket är högre. Alla länder i rapporten hade högre halter av ozon och kvävedioxid än de nivåer som WHO rekommenderar. Högst halter av ozon fanns i medelhavsområdet och Centraleuropa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!