På initiativ av Liberalerna har samtliga partier i riksdagens utbildningsutskott enats om att fråga ut ägarna till nätjättarna Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat och Youtube.
– Vi har valt att kalla de allra största aktörerna. För att våra barn lägger alldeles för stor del av sina liv i deras händer, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Utbildningsutskottet säger sig vara oroliga för att sociala medier skadar barns psykiska hälsa – och leder till försämrade skolresultat.
”Deras produkter påverkar koncentration, psykisk hälsa, sömn och rörelse. Allt detta är kopplat till skolresultat. Därför bjuds bolaget in för en utfrågning av utbildningsutskottet”, står det i instruktionerna till kallelsen, som Bonnierägda Dagens Nyheter tagit del av.
– Vi vill att de berättar hur de konstruerar sina algoritmer för att göra dem så beroendeframkallande som de faktiskt är, fortsätter Pehrson och menar att algoritmerna designats för att unga ska tillbringa så mycket tid på sociala medier som möjligt – istället för att göra annat som är betydligt viktigare.
– Till att börja med vill vi ju höra vad de säger, det är ju en utfrågning, och jag har ingen stor förhoppning om att de ska lägga fram alla sina kort på det här inledande mötet. Men jag vill att de tillstår att de anställt tusentals ingenjörer och psykologer som har till uppgift att skapa algoritmer vars syfte är att få sina användare att stanna kvar längre på deras plattformar.
För mycket tid framför skärmen
Han menar att techjättarnas användardata måste redovisas. Liberalerna vill även se smidiga tekniska lösningar så att föräldrar enkelt kan ”stänga av” barnens användande av sociala medier nattetid.
Trots att plattformarna ofta har officiella åldersgränser, på exempelvis 13 år, visar undersökningar att en majoritet av de yngre barnen ändå använder exempelvis TikTok dagligen – många har också med sina mobiltelefoner i sängen, vilket leder till att de får för lite sömn.
– Det finns så klart en massa positivt som sociala medieplattformar kan bidra till. Men jag träffar ytterst sällan föräldrar som tycker sociala medier ska få vara påslagna på nätterna, fortsätter Pehrson.
L-ledaren betonar också att han inte träffat en enda svensk politiker som anser att det är positivt att barn ”tillbringar så stor del av sin tid på digitala plattformar” som idag.
Påverkar barnens framtid
Vad utfrågningen ska leda till i praktiken vill han inte spekulera i, men han betonar att techjättarna ”är skyldiga att svara på partiernas frågor efter bästa förmåga och så ärligt som möjligt”.
– Deras verksamhet påverkar våra barns utveckling och framtid.
Om bolagen inte vill ta något ansvar behövs istället lagstiftning på svensk och europeisk nivå, menar han.