Barnidrotten återhämtar sig efter covid-restriktionerna

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 18 april 2024
- av Sofie Persson
Sammanlagt har barn- och ungdomsidrotten fler utövare idag än innan covid-restriktionerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barn- och ungdomsidrotten har börjat återhämta sig efter coronarestriktionerna, visar ny statistik. Främst står lagidrotter för de största ökningarna, medan kampsportsidrotter och idrott för personer med funktionsnedsättningar går långsammare framåt.

Under de restriktioner som infördes med hänvisning till corona blev idrotten lidande och många unga kunde inte längre utöva sina sporter som vanligt. Under 2020 och 2021 sjönk deltagartillfällena stort men ökade under 2022, och under 2023 har antalet deltagare fortsatt att öka.

Fotbollen har ökat allra mest, med 14 procent och basket med elva procent, men det har också gått framåt inom gymnastik, ishockey och handboll.

Mycket glädjande att deltagandet för barn och ungdomar inte bara återhämtat sig från de stora tapp som pandemin innebar utan också slår rekord, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

“Stora skillnader”

Däremot går återhämtningen långsammare för kampsport och idrott för personer med funktionsnedsättning, något Iwarsson menar är de sporter som drabbats hårdast under coronakrisen.

Samtidigt som vi gläds åt de nya siffrorna kan vi konstatera att det är stora skillnader mellan olika idrotter och att det också är olika över landet. Här behöver vi samverka för att ge dessa föreningar det stöd de behöver för att klara sin återhämtning, säger Iwarsson.

Antalet deltagartillfällen redovisas i LOK-statistiken, som står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och som ger stöd till idrotter för barn och unga mellan 7 och 25 år, förutom för deltagare med funktionsnedsättning där ingen övre åldersgräns finns.

Sammanlagt utövas det i Sverige idag mer barn- och ungdomsidrott, i deltagartillfällen räknat, än innan coronakrisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!