Fler barn lades in på psykakuten under coronakrisen

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 10 april 2024
- av Sofie Persson
Flickors psykiska ohälsa ökade mest.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet barn med allvarliga psykiska problem ökade markant under coronakrisen i USA.  Forskning visar att barnakutmottagningarna tog emot fler barn och tonåringar som behövde läggas in för psykiatrisk vård än tidigare.

I studien, som publicerats i Academic Emergency Medicine, jämförde man intagningar på nio barnakutmottagningar i USA mellan åren 2017 och 2022 för barn i åldrarna fem till 17 år. Vidare delade man in det i perioderna januari 2017 till februari 2020 (innan pandemi), mars 2020 till december 2020 (tidig pandemi) och hela 2021 (midpandemi) samt hela 2022 (sen pandemi).

Där framkom att det fanns en stor ökning av intagna barn på de psykiatriska avdelningarna under coronakrisen jämfört med innan. Besök som innebar att barnet stannade i över tolv timmar på psykiatrisk akutmottagning ökade från sju procent till hela 15 procent under 2021, och till nästan 20 procent under 2022. Även antalet fall av barn med diagnoserna bipolär sjukdom, schizofreni och även missbruk ökade under coronakrisen.

Antalet flickor som sökte akutvård för psykiatriska problem ökade mest, enligt studien. Det gällde främst under 2021 och 2022.

“Unik sårbarhet för flickor”

Vi observerade en unik sårbarhet för flickor under pandemin, vilket tyder på att flickors psykiska hälsa kräver mer uppmärksamhet, säger Dr Jennifer Hoffmann vid Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago, till brittiska Mirror.

Hoffmann menar att ökningen också visar på att de långa vistelserna för barn på psykmottagningar vittnar om en belastning på hälsosystemet i USA.

Den dramatiska ökningen av långa vistelser på akutmottagningar vittnar om belastningen på systemet och svårigheterna att hitta lämplig psykiatrisk vård för barn, både på sjukhus och ute i samhället, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!