Regnskog i Kongo hotad

publicerad 8 mars 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den enorma regnskogen i DR Kongo är hotad. Detta sedan landets regering hotat att tillåta skövling av regnskogen, som är den näst största i världen.

Regnskogen i Demokratiska republiken Kongo sträcker sig över en yta som är dubbelt så stor som Frankrike. Men miljörättsorganisationen Greenpeace varnar för att det inte alltid kan förbli så.

Enligt Greenpeace har regeringen i DR Kongo hotat med att åter göra det möjligt för industriell skövling av regnskogen, vilket man är skarpt kritiska till.

Den storskaliga skövlingen av DR Kongos regnskog var och är en katastrof. Det skadar inte bara landets miljö, utan ökar också korruptionen och skapar social och ekonomisk förödelse, säger Greenpeaces Irene Wabiwa Betoko i ett pressmeddelande.

Vidare kan skövlingen komma att påverka de miljontals människor som lever i eller är beroende av den kongolesiska regnskogen.

Hoten från den kongolesiska regeringen kommer när Frankrike, Norge, Tyskland, Storbritannien och EU ska besluta om ett bidrag till DR Kongo på en miljard dollar. Pengarna ska gå till att skydda den 1,55 miljoner kvadratkilometer stora regnskogen.

2002 utfärdade DR ett förbud mot skövling av regnskogen, men förbudet kan nu komma att hävas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!