Palestinier kan skickas till Kongo

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 7 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Förslaget att deportera palestinierna till Kongo fördöms av FN.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel för just nu diskussioner med Kongo och flera andra länder för att se över möjligheterna att permanent bosätta Gazas palestinska befolkning där.

– Kongo kommer att vara villigt att ta emot migranter, och vi för samtal med andra, bekräftar en högt uppsatt källa i säkerhetskabinetten, enligt Times of Israel.

Förflyttningen av palestinska folket från deras hem till andra länder påstås bygga på ”frivillighet”. Enligt bedömare handlar det dock i praktiken om en tvångsförflyttning i syfte att etniskt rensa Gaza, där man gör levnadsvillkoren så outhärdliga för civilbefolkningen att de inte har något annat val än att lämna området.

Enligt israelisk media har premiärminister Benjamin Netanyahus administration redan inlett samtal med bland annat Demokratiska republiken Kongo för att få det fattiga afrikanska landet att ta emot ”tusentals migranter”. Även Saudiarabien nämns som en möjlig destination.

Enligt rapporter diskuterar den israeliska regeringen möjligheten att erbjuda ekonomiska incitament till Gazaremsans invånare som går med på att flytta till andra länder. Netanyahu själv har tidigare deklarerat att ”det stora problemet” är att hitta länder som är villiga att ta emot palestinierna – men att detta är någonting man arbetar aktivt för att lösa.

Även underrättelseminister Gila Gamliel anser att ”frivillig migration är det bästa och mest realistiska programmet för dagen efter att striderna har upphört”.

– Gazaproblemet är inte bara vårt problem. Världen borde stödja humanitär emigration, eftersom det är den enda lösning jag känner till, hävdar hon vidare.

FN-chef fördömer

Från israeliskt håll har det också föreslagits att Europa och USA ska ta emot ett stort antal av de palestinska flyktingar som nu är hemlösa efter Israels bombningar.

Israels plan att etniskt rensa Gaza från palestinier efter kriget har dock lett till mycket hård kritik från människorättsgrupper och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk.

Mycket oroad över israeliska tjänstemäns uttalanden på hög nivå om planer på att överföra civila från #Gaza till tredjeländer. 85 procent av människorna i Gaza är redan internflyktingar. De har rätt att återvända till sina hem. Internationell rätt förbjuder tvångsförflyttning av skyddade personer inom eller deportering från ockuperat område”, skriver han på plattformen X.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!