Utrikes

Kongoleser i upplopp i centrala Paris

En stor grupp afrikaner startade bränder och upplopp i centrala Paris efter att en kongolesisk artist de ogillar uppträtt i närheten.

Ett stort svart rökmoln låg över centrala Paris under fredagen, efter att ett stort antal papperskorgar, bilar och motorcyklar tänts på. Även Gare de Lyon-stationen i närheten fick utrymmas. Filmer från upploppet visar hur brandmän trängs undan av kongoleser som beväpnat sig med gatuskyltar och annat.
 

Upploppet ägde rum trots att polisen hade förbjudit alla protester i området där den kongolesiska artisten Fally Ipupa hade sin konsert.

Det är inte ovanligt att kongoleser protesterar när artister från hemlandet uppträder, då dessa ofta anklagas för att vara trogna den före detta presidenten Joseph Kabila och hans efterträdare Felix Tshisekedi.

2017 fick en konsert med Ipupa ställas in med hänvisning till risk för “allvarliga störningar i den allmänna ordningen”.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!