Mordet på Zaida Catalán: 51 döms till döden i Kongo

publicerad 31 januari 2022
- av Sofie Persson
Zaida Catalán, 2009.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En militärdomstol i Kongo dömer 51 personer till döden bland annat för terrorism inklusive mordet på den svenska juristen och tidigare miljöpartisten Zaida Catalán 2017.

Det var i mars 2017 som Zaida Catalán åkte på ett FN-uppdrag i provinsen Kasaï Central i Kongo-Kinshasa. Hon var i landet för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. På väg till ett område blev dock Catalán stoppad tillsammans med sina kollegor Michael Sharp och Betu Shintela som alla blev bortförda och mördade.

Det är ännu idag oklart exakt vad som hände den dagen, men enligt officiella versioner av händelsen ska anhängare till Kamuina Nsapu, en upprorsgruppering mot statliga säkerhetsstyrkor i provinsen, ha mördat dem.

51 personer har nu dömts till döden för händelserna. Åtalen rör inte bara mord utan också terrorism och ”deltagande i en upprorsrörelse”. 22 av dem är på fri fot och döms i sin frånvaro, rapporterar AFP.

Under lördagen blev även överste Jean de Dieu Mambweni, som tidigare anklagats för att ha ljugit om mordet under en rättegång, dömd till 10 års fängelse. Han följde inte instruktioner och misslyckades med att hjälpa människor i fara enligt rättegången, rapporterar den kongolesiska tidningen Actualité. Enligt åklagaren ska han ha samarbetat med anhängarna och försett dem med ammunition. De Dieu Mambweni själv nekar till brott. Man yrkade först på dödsstraff för honom också, men i slutändan kom han undan med fängelse för att “inte lyda order och underlåtenhet att hjälpa en person i fara“.

Rättegången hölls i en militärdomstol i staden Kananga, som ligger i provinsen Kasaï Central där morden skedde.

Zaida Catalán

Hon är född 6 oktober 1980 i Stockholm. 2001 blev hon språkrör tillsammans med Gustav Fridolin för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. Hösten 2008 tillkännagav hon sin kandidatur till EU-parlamentet 2009 där hon kom på femte plats. Senare var hon ledamot för Miljöpartiet i Stockholms stads kommunfullmäktige. 2011 lämnade hon politiken bakom sig för att arbeta med mänskliga rättigheter inom EU.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!