Avskogningen i Brasilien och Colombia minskar kraftigt, enligt en ny rapport från World Resources Institute (WRI). Däremot ökar såväl avverkning som skogsbränder i Bolivia, Laos och Nicaragua.
Brasiliens vänsterorienterade president Luiz Inácio Lula da Silva har lagt stort fokus på att stoppa avverkningen av regnskogen i landet, där planen är att avskogningen helt ska upphöra till år 2030. Vidare har han lovat att återställa den regnskog som redan skadats. Under förra året halverades avskogningstakten i Brasiliens del av Amazonas, vilket är den lägst registrerade avskogningstakten under de senaste fem åren.
I den nya analysen kan man se att skogsförlusterna i Brasilien var 36 procent lägre än året innan, något bedömare menar beror på Lula da Silvas politik.
– Jag tror att det vi ser i Brasilien, till exempel, verkligen är ett fall av återinförande av lag och ordning som avvecklades under den tidigare regeringen, säger Rod Taylor från WRI, enligt BBC.
Regnskogssatsning i Colombia
Även i Colombia har presidenten Gustavo Petro Urrego arbetat med att minska avverkningen av regnskog, något som gör att avskogningen minskat med nära 50 procent under förra året, jämfört med 2022.
– Historien om avskogningen i Colombia är komplex och djupt sammanflätad med landets politik, vilket gör 2023 års historiska minskning särskilt kraftfull, säger Alejandra Laina från WRI i Colombia och fortsätter:
– Det råder ingen tvekan om att regeringens senaste åtgärder och samhällenas engagemang har haft en djupgående inverkan på Colombias skogar, och vi uppmuntrar dem som är involverade i de pågående fredssamtalen att använda dessa uppgifter som en språngbräda för att påskynda ytterligare framsteg.
Analysen visar dock att avverkningen samtidigt ökat i Bolivia, Laos och Nicaragua. I Bolivia uppvisades exempelvis en rekordförlust med en ökning med 27 procent jämfört med 2022, där ungefär hälften av förlusten av regnskogen orsakats av bränder. I både Laos och Nicaragua har man istället huggit ner regnskog för att göra plats för jordbruk.