Avskogningen i Brasilien minskar

Den biologiska mångfalden

publicerad 10 april 2024
- av Sofie Persson
Avskogningen har minskat i Brasilien, men ökat i bland annat Bolivia.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Avskogningen i Brasilien och Colombia minskar kraftigt, enligt en ny rapport från World Resources Institute (WRI). Däremot ökar såväl avverkning som skogsbränder i Bolivia, Laos och Nicaragua.

Brasiliens vänsterorienterade president Luiz Inácio Lula da Silva har lagt stort fokus på att stoppa avverkningen av regnskogen i landet, där planen är att avskogningen helt ska upphöra till år 2030. Vidare har han lovat att återställa den regnskog som redan skadats. Under förra året halverades avskogningstakten i Brasiliens del av Amazonas, vilket är den lägst registrerade avskogningstakten under de senaste fem åren.

I den nya analysen kan man se att skogsförlusterna i Brasilien var 36 procent lägre än året innan, något bedömare menar beror på Lula da Silvas politik.

Jag tror att det vi ser i Brasilien, till exempel, verkligen är ett fall av återinförande av lag och ordning som avvecklades under den tidigare regeringen, säger Rod Taylor från WRI, enligt BBC.

Regnskogssatsning i Colombia

Även i Colombia har presidenten Gustavo Petro Urrego arbetat med att minska avverkningen av regnskog, något som gör att avskogningen minskat med nära 50 procent under förra året, jämfört med 2022.

Historien om avskogningen i Colombia är komplex och djupt sammanflätad med landets politik, vilket gör 2023 års historiska minskning särskilt kraftfull, säger Alejandra Laina från WRI i Colombia och fortsätter:

Det råder ingen tvekan om att regeringens senaste åtgärder och samhällenas engagemang har haft en djupgående inverkan på Colombias skogar, och vi uppmuntrar dem som är involverade i de pågående fredssamtalen att använda dessa uppgifter som en språngbräda för att påskynda ytterligare framsteg.

Analysen visar dock att avverkningen samtidigt ökat i Bolivia, Laos och Nicaragua. I Bolivia uppvisades exempelvis en rekordförlust med en ökning med 27 procent jämfört med 2022, där ungefär hälften av förlusten av regnskogen orsakats av bränder. I både Laos och Nicaragua har man istället huggit ner regnskog för att göra plats för jordbruk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!