Blåfenade tonfisken tillbaka i Sverige

publicerad 6 september 2023
- av Sofie Persson

Den blåfenade tonfisken har hittat tillbaka till svenska vatten efter att ha varit nästan helt försvunnen sedan 60-talet. Nu ska forskare vid SLU studera tonfiskbeståndet i Skagerack.

Tonfisken kommer varje sommar till Västerhavet och Östersjön för att leta föda som exempelvis makrill, sill och näbbgädda. Under resterande tid av året simmar den omkring i världshaven.

Den blåfenade tonfisken var vanlig i svenska vatten under 1950-talet, men försvann mer och mer under 1960-talet, något som troligen berodde på överfiske. För några år sedan dök den dock upp igen i svenska vatten och har fortsatt komma tillbaka varje sensommar.

Den blåfenade tonfisken är en otroligt speciell och spektakulär art. På många sätt är det den ultimata fisken, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU till Forskning & Framsteg.

Under slutet av augusti har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) letat efter tonfisken till sjöss i Skagerack, som ligger mellan Lysekil och Skagen. Tonfiskar märks bland annat för att man ska kunna studera hur de rör sig samt hur många som fiskas upp. Syftet är att hjälpa till att bevara tonfiskbeståndet.

Skört bestånd

Redan förra året var det mycket tonfisk i skandinaviska vatten, särskilt i Öresund och Kattegatt. Hellström beskriver dock dagens bestånd som skört och betonar att det därför är viktigt att studera hur fiskarna rör sig genom haven.

De vandrar inte slumpmässigt utan följer definierade korridorer i havet. Det är viktigt att förstå de här motorvägarna som säkert andra arter också använder, tillägger han.

Tonfiskar kan väga upp till 500 kilo och bli tre meter långa. Fiskar, som märkts av Hellström med kollegor, har vägt uppemot 400 kilo, men man räknar med att de kommer att bli större. Han tillägger samtidigt att man också hoppas hitta fler mindre tonfiskar eftersom det i så fall kan tyda på att yngre fiskar lyckas ta sig upp till Norden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!