Ovanligt mycket tonfisk i år

publicerad 24 augusti 2022
- av Sofie Persson
Ökningen tros bero på en god tillväxt i Nordatlanten.

Det är nu exceptionellt mycket tonfisk kring skandinaviska vatten. Närmare bestämt har det faktiskt aldrig varit så mycket fisk i området under perioden augusti till oktober.

Det har varit så galet att jag ofta har fått nypa mig själv”, skriver Jens Peder Jeppesen, museichef för Öresundsakvariet.

Tonfisken var vanlig i Sverige under 1950-talet, men blev sedan allt mer sällsynt. Detta tror man har kunnat bero på dålig beståndsstatus, men också miljöfaktorer. Exempelvis blev det även mindre mängd sill i samband med det, något som tonfisken gärna jagar.

De senaste åren har den blåfenade fisken dock blivit mer och mer riklig i svenska vatten igen. Under augusti har man på flera håll konstaterat ovanligt mycket tonfisk i år, enligt Öresundsakvariet. Vad man känner till har det aldrig någonsin varit så mycket tonfisk under säsongen augusti till oktober.

I Öresund har det rapporterats om ovanligt mycket tonfisk i vattnet och så även i Kattegatt. Exempelvis har Öresundsakvariet i Helsingör i Danmark, som anordnar båtturer för att bland annat titta på tumlare, sett ett trettiotal tonfiskar som jagade vid en tur. Tonfiskar kan bjuda på rejäla jaktturer eftersom de ofta hoppar flera meter upp i luften när de jagar exempelvis makrill.

Det har varit så galet att jag ofta har fått nypa mig själv och säga ’Är jag verkligen i Danmark’. Det har varit helt otroligt”, skriver museichef Jens Peder Jeppesen.

Den stora mängden tonfisk tror man beror på att den fått en god tillväxt i Nordatlanten, men också att det finns väldigt stora mängder sill och makrill i området i år.

Tonfiskar gör ofta långa vandringar i Atlanten, men i en studie som nyligen gjorts av forskare i Danmark och Sverige tillsammans med sportfiskare kan man också se att tonfisken troligen återkommer år efter år till skandinaviska vatten. I studien har man följt 18 tonfiskar med en sändare, där kunde man konstatera att två av dem återvände inom ett år till Skagerrak. Detta menar forskare indikerar att det inte är ovanligt för tonfisken att göra denna typ av vandringar. Troligen återvänder fisken på grund av den höga andel sill och makrill det finns i området kring den tiden på året.

Fakta: Blåfenad Tonfisk (Thunnus thynnus)

Fisken förekommer i stora delar av Atlanten och är en av de mest långdistansflyttande fiskarna i hela världen. Förutom under lektiden är fisken praktiskt taget ständigt på
vandring. Den kan bli upp till 3 meter lång och väga 500 kilo. Den blåfenade tonfisken är fredad och inget svenskt riktat fiske får bedrivas efter den.

Källa: Havs och Vattenmyndigheten

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!