Lodjuret har hittat tillbaka till söder

publicerad 27 december 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från att ha varit på randen till utrotning under 1900-talet har lodjuret gjort en anmärkningsvärd återhämtning i södra Sverige. En ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet kallar artens återkolonisering i regionen, “en framgångshistoria”.

Lodjuret försvann mer och mer under 1900-talet och arten hade en bred tillbakagång särskilt under 1970- och 80-talet. Den främsta orsaken bedöms ha varit ihållande jakt, men det kan också ha skett i kombination med rävskabb. 1991 blev djuret fredat och man införde kontrollerad skyddsjakt. 2010 tilläts licensjakt på lo, vilket även gjordes med övriga större rovdjur som varg och björn, berättar Artdatabanken.

Idag är lodjuret rödlistat som sårbart och det finns omkring 1200-1600 lodjur i hela landet.

I samband med 1900-talets tillbakagång försvann det främst i södra Sverige, och så sent som 2003 fanns ingen stabil population där. Nu har dock arten börjat återvandra och under vintern 2021-2022 kunde man notera över 340 lodjur, enligt avhandlingen av Heather Hemmingmoore.

Sedan 1996 har forskare kunnat följa lodjur med hjälp av så kallade VHF-radiohalsband och GPS-halsband, vilket man också gjort nu. Med dessa hjälpmedel kunde Hemmingmoore se över befintliga data och kunnat konstatera att mer än hälften av marken i södra Sverige är lämplig livsmiljö för lodjur.

Så det första kriteriet är uppfyllt – det fanns platser där lodjuren kunde etablera revir, säger hon till forskning.se.

Nästa del var att undersöka parning hos djuren. Där upptäckte Hemmingmoore att det var svårare för lodjuren i söder att hitta en partner, jämfört med djur i mer centrala delar av Sverige. Trots detta finns fortfarande biologisk mångfald i söder, något man kunnat se genom dna-prover på döda lodjur.

Hemmingmoore själv uttrycker förhoppningar om att forskningen ska bli användbar för de som vill arbeta för att andra djurpopulationer återhämtar sig.

Lons förmåga att återta sitt ursprungliga utbredningsområde påminner oss om att naturen har en extraordinär förmåga att återhämta sig med rätt förutsättningar och skydd, säger hon.

Fakta: Lodjur - lokatt (Lynx lynx)

Lodjur finns i hela Sverige, förutom på Öland och Gotland, och är det enda vilda kattdjuret i Sverige. Den finns även i stora delar av Europa och Asien. Lodjuren lever ensamma, förutom när honan har ungar då hanen lever med henne under det första året. Lodjur föredrar skogsområden med bergig och brant terräng eftersom den likt tamkatten trivs på höjden. En hane kan väga uppemot 25 kilo och honor omkring 20 kilo. Parningstiden är under mars till april.

Lodjuret är Hälsinglands landskapsdjur och kallades förr i folklig mun för göpa, något som lever kvar i bland annat Västvärmland där man fortfarande kan använda namnet gaupe. Namnet kommer från fornnordiska och kan översättas till "slukhals", som betyder "glupande aptit".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!