Förvara matvarorna rätt – då håller de längre

publicerad 15 april 2022
- av Sofie Persson

Äggens bäst före-datum är satt för att förvaras i rumstemperatur och både gulor samt vitor går att frysa. Mjöl kan härskna och se upp för mjölbaggar. Så här förvarar sina matvaror så att de ska hålla så länge som möjligt och därmed även minska på matsvinnet.

Om man förvarar maten på rätt sätt håller den också längre, vilket kan bidra till att man också slänger mindre mat. Däremot är det inte alltid så självklart hur man ska förvara olika matvaror. En annan viktig fråga är också hur länge de håller, vilket kan variera väldigt mycket. Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur man bäst förvarar frukt och grönsaker, i den här artikeln får man istället tips på bland annat kött, ägg, torrvaror och mejerivaror från Livsmedelsverket.

Kött och fisk

Det är viktigt att få in varorna i kylskåpet så fort det går och de ska helst också förvaras på det kallaste stället i kylen. Köttfärs, rå fisk och skaldjur är speciellt känsliga varor.

Både fisk och kött går utmärkt att frysa. Ett tips är att packa i en lufttät förpackning, på det sättet torkar de inte ut och märk sedan med datum. Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, eftersom inga bakterier växer där, däremot kan fett härskna vilket gör att maten smakar illa. Desto fetare livsmedel, desto kortare hållbarhet.

Exempelvis kan feta charkprodukter försämras redan efter en månad samtidigt som ett magert viltkött kan hålla i mer än ett år. Lax och nötkött håller sin kvalitet i ungefär ett halvår.

Mejeriprodukter

Desto kallare, desto bättre gäller även här för hållbarheten. Exempelvis kan mjölk som står i kylen hålla betydligt längre än sitt bäst före-datum, men har den stått framme i rumstemperatur länge kan den istället bli dåligt före sitt bäst före-datum.

En bra regel att följa är att alltid lukta och smaka på mejeriprodukter innan man slänger dem, om de förvaras kallt håller de ofta längre än bäst före-datumet.

Mjölk, grädde, ost och andra matfetter går bra att frysa in. Dock kan fryst grädde vara svår att vispa och osten kan bli lite smulig.

Foto: Robert Zunikoff/Unsplash

Ägg

Förvarar man äggen i kylen kan de hålla flera veckor efter sitt bäst före-datum, som nämligen anges för förvaring i rumstemperatur. Även här kan man lukta och titta på ägget för att se om det är okej. Ett annat trick är att lägga ägget i rikligt med vatten. Riktigt färska ägg lägger sig på botten, ett ungefär en vecka gammalt ägg reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan. Ett hårdkokt ägg håller i ungefär en vecka.

Det går bra att frysa både äggvitor och gulor som blir över vid exempelvis bakning.

Bröd

Det ska förvaras i rumstemperatur. Förvaras det i kylen blir mjukt bröd snabbt torrt. Mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka, men kan hålla längre. Hållbarheten har inte alltid med tillsatt konserveringsmedel att göra utan kan hålla länge utan det. Detta eftersom man idag bakar under väldigt hygieniska förhållanden, vilket hindrar mögelsporer från att komma i kontakt med brödet. Surdegsbröd håller längre än annat bröd. Mjukt bröd går utmärkt att frysa.

Sylt och ketchup

Tillsammans med andra smaksättare som exempelvis pesto, salsa och fond kan det förvaras i rumstemperatur så länge det är oöppnat. När man öppnat dem kan de behöva stå i kylen, men det ska i så fall stå på förpackningen.

Öppnade burkar med exempelvis marmelad och salsa håller ofta längre eftersom bakterier inte trivs i dem, därför kan man äta dem så länge de inte möglat. Salsa går bra att frysa in.

Torrvaror

Pasta, ris, socker och gryn håller länge i svalare rumstemperatur. Det ska inte stå för varmt. Torrvaror blir inte farliga att äta när de blir gammalt, däremot kan fettet i mjöl härskna och därför smaka illa. Om mjölet plötsligt blir grått kan man ha drabbats av mjölbaggar, för att undvika det och annan ohyra så förvara gärna i tättslutande behållare samt rengör ofta i skafferiet, skriver Land.se.

Foto: jarmoluk/Pixabay

Nötter

Skalade nötter håller inte lika länge som nötter med skal. De trivs i kyla, mörker samt bör förvaras i en tättslutande förpackning för bästa hållbarhet. Har man skalade nötter man inte ska äta direkt bör de därför förvaras i kylen. Eftersom det innehåller mycket fett kan nötter härskna. Det går fint att frysa in.

Olja

Kan förvaras i rumstemperatur, men vill gärna ha det mörkt. I svalare temperatur håller de längre, man kan förvara dem i kylen, men då kan exempelvis olivolja stelna. Däremot återgår det till flytande form när den tas ut ur kylen.

Fakta: Matsvinn i Sverige

Sammanlagt slängs cirka 37 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 148 kilo per år. Ungefär 19 kilo ätbar mat per person hamnar i soporna. Det som oftast slängs är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Sedan hälls även 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Källa: Livsmedelsverket

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!