Matpriserna stiger igen

publicerad 8 november 2023
- av Redaktionen
"Ica-butikerna har så väldigt olika priser", enligt Matpriskollens Ulf Mazur.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Livsmedelspriserna har legat relativt stilla under sommaren – men börjar nu stiga igen. Enligt Matpriskollens undersökning gick var tredje vara hos de större kedjorna upp i pris under oktober månad – och Ica höjde mest av alla.

– Mycket sticker iväg i pris nu, förklarar Matpriskollens grundare Ulf Mazur i statsfinansierade SVT.

Av 43 000 undersökta produkter har ungefär en tredjedel blivit dyrare under oktober, jämfört med september månad och Mazur menar att förklaringen delvis är att skördar misslyckats – något som påverkat priset på exempelvis juice och olivolja.

Dessutom har världsmarknadspriset för kakao stigit kraftigt – någonting som snart också kommer att märkas i de svenska butikshyllorna.

Skillnad mellan butikerna

Han pekar också på att Arla i somras gick ut och meddelade att man sänkte priset på ett antal produkter med cirka 10 procent – men att dessa produkter nu blivit dyrare igen. Vad gäller butikskedjorna höjde Coop sina priser med i genomsnitt 0,2 procent under oktober, Hemköp med 0,1 procent medan Willys och Citygross hade oförändrade prisnivåer.

– Ica höjde mest, med 0,4 procent. Ica Maxi håller emot och vill kämpa mot lågpriskedjorna, men Ica-butikerna har så väldigt olika priser. Många Maxi-butiker sänker, men många andra Ica-butiker höjer sina priser, berättar Mazur.

Just nu ligger matprisökningarna på årsbasis på 6,1 procent, men Mazur har ändå förhoppningar om att inflationstakten även för mat på sikt kan komma ner i Riksbankens mål på två procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!