Så länge håller mat i öppnade förpackningar

publicerad 30 december 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Öppnade burkar med inlagda grönsaker, sill eller majonnäs står ofta länge kvar i kylen tillsammans med andra öppnade förpackningar. Ofta uppkommer frågan om hur länge olika öppnade varor faktiskt håller och när det är dags att slänga dem. Olika öppnade matvarors hållbarhet varierar kraftigt, då vissa endast håller några dagar medan andra kan hålla i ett år eller längre.

Livsmedelsverket rekommenderar att man luktar och smakar på mat innan man slänger den, men även om man använder sig av denna metod kan det vara svårt att veta hur länge öppnade matvaror håller. Ofta håller maten längre än man tror och ofta längre än utgångsdatumet, även när förpackningen är öppnad. Det är bra att hålla kylen tillräckligt kall – då håller maten längre. Ett tips som NyD tidigare skrivit om är också att kylar oftast är kallare längre ner, vilket innebär att det kan vara klokt att förvara exempelvis mjölkprodukter där.

Ofta slängs mängder med mat i svenska hushåll och särskilt i dessa ekonomiskt utmanande tider kan man spara mycket pengar om man inte slänger mat för tidigt.

Hur länge mat håller när förpackningen är öppnad är väldigt olika, men här följer några tumregler att gå efter.

Mejeriprodukter

Öppnade förpackningar med mjölk och grädde brukar kunna hålla i ungefär en vecka men hållbarheten är olika för hög- och lågpastöriserade produkter, då de förstnämnda i allmänhet håller längre, ibland betydligt längre, än de sistnämnda. Yoghurt, crème fraiche och gräddfil brukar kunna hålla i upp till tio dagar, enligt Land.se. Smör och margarin kan stå öppnade i en månad och ost i flera veckor. Börjar osten mögla kan man skära bort de dåliga delarna och fortfarande äta resterande. Vet man att exempelvis grädden håller på att bli dålig och inte hinner äta upp den går den också utmärkt att frysa. Fetaost håller ungefär tre dagar öppnad i kylen.

Kött och fisk

Öppnade förpackningar med kokt korv och skinka kan hålla i upp till en vecka, detta gäller även bacon. Däremot har rött kött som exempelvis nöt, lamm och gris ofta kortare hållbarhet och kan bli dåligt redan efter tre till fem dagar. Tillagat kött kan hålla i upp till en vecka. Leverpastej brukar kunna hålla i en vecka och blodpudding bör förbrukas inom tre till fem dagar.

Öppnad rå fisk håller endast ett dygn i kylen. Väl tillagad håller fisken i två-tre dagar. Kallrökt och gravad fisk håller i tre till fyra dagar medan varmrökt dito kan hålla något längre, i upp till en vecka. Öppnade förpackningar med sill i krämig lag kan hålla i två till tre veckor, sill i klar lag kan däremot hålla i flera månader så länge lagen täcker sillen. Kaviar i glasburk håller i endast tre till fyra dagar, men kaviar på tub kan vara okej att äta i upp till ett halvår.

När det gäller fisk i konserver bör man lägga över fisken i en glas- eller plastbruk med lock, eftersom kontakt med syre kan göra att onyttiga ämnen som tenn och bisfenol A löses ut från burkens insida. Därefter håller den öppnade fisken i ett par dagar. Räkor i lake bör ätas inom tre dagar.

Mat i glasburkar

I de flestas kylskåp kan man hitta öppnade glasburkar med diverse innehåll och det är ofta svårt att avgöra hållbarheten. Inlagda grönsaker kan hålla i tre månader öppnade, eller ibland längre. Majonnäs på burk kan hålla i en till tre månader öppnad. Sylt kan hålla i flera år, enligt Råd & Rön. Den berömda tacosåsen som ofta blir över håller i omkring två veckor öppnad. Öppnad marmelad kan hålla i flera år. Om den börjar mögla kan man ofta skära bort möglet och äta den opåverkade marmeladen.

Annan mat

En öppnad ask mjukost håller i några veckor, medan den på tub kan hålla i ungefär tre månader. Öppnad senap kan klara sig i upp till ett år och ketchup smakar ofta fint trots att den varit öppnad i upp till ett halvår. Öppnad fond kan hålla i flera år, även om den kan tappa i smak. Den kan man slänga när den börjat mögla. Honung brukar ofta beskrivas som en produkt som aldrig blir gammal, trots att den är öppnad. Det som kan hända med honung är att den börjar jäsa, den är dock inte skadlig att äta men den kan smaka annorlunda.

Öppnad tofu brukar endast hålla i några dagar. Vad gäller såser på burk skiljer sig hållbarheten från sås till sås, men ofta kan exempelvis bearnaise hålla i två veckor i öppnad förpackning.

Matrester som kokt pasta kan hålla i fem dagar och kokt ris i ungefär två till tre dagar. Vad gäller kokt ris är det också viktigt att minimera tiden i rumstemperatur för att förhindra bakterietillväxt, som i vissa fall kan orsaka allvarlig matförgiftning, ris är också väldigt känsligt för mögel. Kokt potatis kan hålla i fem dagar om man lägger dem i en skål med hushållspapper över. Smörgåstårta håller i ungefär två dagar i kylen. Köttfärssås kan hålla i fyra till fem dagar och pannkakor upp till en vecka. Kokta ägg är okej att äta de närmaste tre till fyra dagarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!