Unga finländare har inte råd med mat och läkemedel

publicerad 6 oktober 2023
- av Sofie Persson
Den ekonomiska utsattheten breder ut sig i Finland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny rapport från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att ungefär en femtedel av finländarna inte har råd med basbehov som mat och hälsovård – och det är unga vuxna som är allra hårdast drabbade.

Nära en miljon finländare har inte råd med basbehov som mat, mediciner eller läkarbesök, visar en färsk undersökning från THL. Undersökningen, som inkluderade 28 000 deltagare, avslöjar att ekonomisk utsatthet är mest utbredd bland de i åldersgruppen 20 till 39 år.

Omkring var fjärde man i åldersgruppen uppger sig inte alltid ha råd med basbehoven och bland kvinnor är det något fler, där var tredje ung kvinna menar att man har svårt att få pengarna att räcka till.

Bland personer över 75 år säger färre än en av tio att man inte har råd med mat, mediciner och läkarbesök.

Yngre är fattigare

I alla åldersgrupper rapporterade omkring en av tio att de varit rädda för att få slut på mat på grund av pengabrist under de senaste tolv månaderna.

En möjlig orsak, enligt THL, är att det blir en alltmer osäker arbetsmarknad för unga vuxna. En annan orsak kan också vara att unga i genomsnitt har en mindre ekonomisk buffert än äldre personer.

Trots det uppger 67 procent av finländarna att det dagliga livet känns tryggt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!