2023 blev krigshetsens och hyckleriets år

För världen blev 2023 krigshögarnas och hycklarnas år. För Nya Dagbladets del blev det ett år där vi mot alla odds inte bara överlevde övergreppet från Länsförsäkringar Bank utan även har fortsatt att utvecklas.

publicerad 27 januari 2024
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Om 2022 var Nato-lobbyns stora genombrottsår fortsatte 2023 definitivt på den inslagna vägen. Sverige måste med så fort som möjligt i militärpakten har vi fått höra, tillsammans med vågade utspel om att Sverige inte tänker vara någon ”passiv” medlem utan även har för avsikt att spela en viktig strategisk roll för Natos kommande operationer i regionen, med udden riktad mot Ryssland.

Samtidigt som makthavare pratat högt och brett om sina Nato-drömmar, och amerikanska trupper nu fått offentligt tillträde till svensk mark, fick svenska medborgare även uppmaningar från överbefälhavaren att ”mentalt förbereda sig” för krig samt ta del av civilförsvarsministerns mässande om det skriande behovet av ”total motståndskraft”.

Liknande utspel i högt tonläge har återkommit i en retorik som med tanke på Sveriges långa historia av alliansfrihet och tidigare diplomatiska inriktning hade uppfattats som ytterst främmande för bara ett par år sedan. Nu ljuder andra tongångar i skällan. Först har man försökt sälja in Nato – och sedan kriget, av vad vi har på förhand att döma.

Det hela är en utveckling som är djupt bekymmersam. Tillsammans får vi hoppas och kämpa för att det aldrig går så långt att svenska ynglingar behöver offra sina liv en masse i stormakternas schackspel.

Som om inte detta vore nog finns en utbredd oro för situationen i Mellanöstern. Israel tycks ha beslutat genomföra en etnisk rensning i Gaza och bomba det palestinska territoriet till ruiner – trots högljudda folkmordsanklagelser från omvärlden och en påtaglig risk för att situationen eskaleras till ett storkrig.

Av Kristerssons regering har vi tidigare fått lära oss att övergrepp och förbrytelser mot civila är fruktansvärda och acceptabla om de sker i Ukraina. Samtidigt har regeringsföreträdare framfört sin uppfattning att ödeläggelsen i Gaza är “proportionerlig” och att det hela handlar om självförsvar från Israels sida. De sedvanliga flosklerna om “allas lika värde” ignorerar man gärna när det passar den egna agendan eller de krafter man allierat sig med eller underkuvats av.

Kriget mot banken

Även för Nya Dagbladets del blev 2023 ett omtumlande år, framförallt genom en helt annat typ av krig som initierats av Länsförsäkringar Bank. I början av året ställdes vi inför den största prövningen hittills under tidningens drygt 10-åriga existens efter att ha fått chockbeskedet att banken plötsligt låser tidningens bankkonto. Detta utan att kunna visa att vi skulle ha begått något fel överhuvudtaget ens i redovisningen av de transaktioner man efterfrågat med svepande hänvisningar till krav på “kundkännedom”.

Av allt att döma rörde det sig om ett politiskt motiverat agerande från bankens sida och ett riktat försök att slå tidningens verksamhet i sank.

Vi har under hela processen valt att spela med helt öppna kort och offentliggjorde att vi stod nära konkurs, inte kunde betala fakturor eller löner och att hela tidningen riskerade att gå under. Läsarna hörsammade vår vädjan att stötta tidningen och insåg situationens allvar – någonting vi är evigt tacksamma för.

Tidningens advokat Carl Riddarstråle pekar på att banken av allt att döma är skyldig till flera tydliga lagöverträdelser i processen med nedstängningen av tidningens och även redaktionsledningens privata konton. Det första av tre rättsfall kopplade till Länsförsäkringar-affären har nu också tagits upp för behandling i Södertörns tingsrätt, trots att LF försökt köpa tid genom att ägna sig åt absurda teknikaliteter och ännu en gång visat att man saknar skrupler. Det senaste i sagan är att man nu på högst tvivelaktiga grunder även nekat privat rättsskydd för nyhetschefen Isac Boman trots att han varit försäkrad i bolaget.

Rättsprocessen är likväl ett faktum och under 2024 kommer kampen för rättvisa att fortlöpa i flera etapper – om detta råder ingen tvekan. Processerna mot LF är samtidigt ett damoklessvärd över tidningen, men advokaten liksom redaktionsledningen hyser tillförsikt om att vinna slaget och alldeles oavsett utfall tänker vi inte ge oss utan strid. Denna handlar inte främst om oss själva utan även om att försvara pressfriheten och demokratin i Sverige och gå i bräschen för grundläggande medborgerliga rättigheter som bankerna förgriper sig mot med politikernas goda minne.

NyD behövs – mer än någonsin

Som våra trogna läsare kunnat konstatera är saker sällan så enkla eller svartvita som ministrar, etablissemangsmedier, krigshökar och globalister vill göra gällande. Mer än någonting annat hoppas vi ha kunnat bidra till ökad förståelse och reflektion över vad som faktiskt händer i Sverige och världen vid sidan av systematisk desinformation och alltmer verklighetsfrånvända narrativ som präglar det likriktade medielandskapet. Här har NyD en fortsatt avgörande roll att spela under det kommande året.

Trots svåra utmaningar och hårt begränsade resurser har vi under hela året dagligen fortsatt publicera artiklar och texter inom vitt skilda områden. Bland annat har vi kunnat avslöja vilka som faktiskt ansvarat för Länsförsäkringars ”anonyma” så kallade kundkännedomsavdelning som förstört tillvaron för otaliga svenskar. NyD kunde som första mediekanal i Sverige även rapportera att koranbrännaren Salwan Momika pekats ut som Mossad-agent.

Vi har även uppmärksammat hur Säkerhetspolisen och samarbetspartnern FOI alltmer naket brännmärker oppositionella i Sverige.  Dessutom har vi kunnat avslöja en central aktivist bakom en betydande del av Wikipedias subversiva verksamhet, granskat den så kallade Qanon-rörelsen i Sverige samt på slutrakan av året även hunnit med ett studiebesök i Kina, för att nämna några exempel.

Därtill har vi genomfört intervjuer med riksdagsledamöter, forskare och vad som i den orwellska utvecklingen måste betecknas som samtidens ”åsiktsbrottslingar”. Vi har bevakat rättegångar som vaccinkritikern Linda Karlströms process mot svenska staten, bevakat manifestationer och generellt försökt lyfta fram centrala perspektiv och relevanta händelser som i medströmsmedier inte tillåts komma fram på ett rättvist sätt.

Tillsammans gör vi skillnad

Under 2024 kommer vi att fortsätta vara en viktig röst för fred, självständighet och mänskliga fri- och rättigheter. Vår ambition är dock inte att upprätthålla status quo – utan att 2024 ska bli ett ännu bättre publicistiskt år för tidningen än 2023. Vi har stora planer för framtiden och målet är orubbligt inställt på att ta nya kliv mot att fortsätta förändra medielandskapet i grunden.

För att att vi ska gå segrande ur striden mot banken och samtidigt kunna upprätthålla och utveckla den journalistiska verksamheten behöver vi även fortsättningsvis allt stöd vi kan få från er läsare. Många kanske tror att Nya Dagbladet som funnits i mer än 11 år även kommer att finnas om tre, fem eller 11 år, men det finns ingen naturlag som säger att en tidning överlever bara för att den funnits länge. Vår kampvilja är stor, men sanningen är att vi inte kan göra det vi vill utan läsarnas hjälp. Varje krona räknas och kan faktiskt vara helt avgörande för utgången.

Om du inte har möjlighet att stötta oss ekonomiskt kan du hjälpa oss på andra sätt. Dela gärna våra artiklar på sociala medier eller forum och tipsa oss om intressanta händelser som vi borde skriva om. Om du själv besitter insyn och kunskap inom något särskilt ämne och har det skrivna ordets gåva – varför inte skicka in en insändare, kultur- eller debattartikel till tidningen så att denna kommer fler till del?

Trots att utvecklingen i omvärlden och Sverige på många sätt ser dyster ut på ytan är det viktigt att komma ihåg att vi tillsammans faktiskt kan göra skillnad.

 

Markus Andersson

Så stödjer du Nya Dagbladet

 

Bli månadsgivare

Du kan stödja Nya Dagbladet som månadsgivare genom att följa formuläret nedan. Pengarna dras då regelbundet från angivet betalkort. Du kan när som helst avbryta de återkommande donationerna.

 

Stöd oss med Bitcoin

I nuläget finns också möjligheten för Bitcoin-donationer via BTC Pay.

Integriteten är väldigt bra om man donerar till oss via vårt nya upplägg med Bitcoin, förklarar Nya Dagbladets nyhetschef.

Donera med Bitcoin via BTC Pay nedan eller läs mer här.

 

 

 

 

Bidra med en engångsdonation

För dig som vill bidra med en engångsdonation kan du swisha med QR-koden nedan eller på numret 123 611 30 21. Gåvomottagare: Aeon Media AB.

Du kan även donera med bankgiro, 5601-6462, alternativt via vår Paypal-sida. Ett ytterligare alternativ är att klicka i alternativet "En gång" i den blåa donationsboxen ovan där man annars blir månadsgivare.
Vid frågor känn dig annars alltid fri att kontakta oss.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!