Vänsterradikale forskaren om högerjournalisten: ”Hade varit välkommen på min föreläsning”

publicerad 15 september 2023
- av Jan Sundstedt
Christer Mattsson, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet. Christian Peterson, journalist för Exakt24 och Insikt24.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att högerjournalisten Christian Peterson anmält sig till en kurs för att granska en vänsterextrem rasforskares undervisning vid Karlstads universitet har Bonniermedia fått en minister att utlova lagändringar för att göra det lättare att stänga av studenter. Den vänsterradikala akademiska miljön är samtidigt splittrad kring huruvida en sådan lagändring är önskvärd.

Jag hade inte haft något emot att ha Christian på mina kurser, säger Christer Mattsson, medialt profilerad docent i pedagogik.

Utbildningsminister Mats Persson (L) menade nyligen, efter att ha pressats av Bonniertidningen DN, att ny lagstiftning ska tas fram för att vidga möjligheterna att stänga av studenter från kursdeltagande vid universitet. Detta efter att den nationalistiskt profilerade journalisten Christian Peterson anmält sig till kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige” av den kriminellt belastade Tobias Hübinette, grundare till vänsterextrema underrättelsegruppen Expo med rötter i vad Säkerhetspolisen beskriver som “den våldsbejakande autonoma miljön”. Syftet har av Peterson beskrivits ha varit ämnat att granska kursen och dess innehåll.

Christer Mattsson är docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, som likt Hübinette är profilerad inom den vänsterradikala akademiska miljön och ofta lyfts fram i medströmsmedier som kommentator i frågor som berör ”rasism”. Han ställer sig dock frågande till om ny lagstiftning är påkallad och uttrycker sig särskilt tveksam om detta rent allmänt syftar till att försöka kväsa debatten.

Inom akademin är det ju det vi håller på med, att kritisera, ifrågasätta och undersöka. Både forskning och undervisning utgår ju från kritik, säger Mattsson i en kommentar till Nya Dagbladet och betonar att han ”verkligen inte är en varm anhängare av cancelkultur”.

Jag hade inte haft något emot att ha Christian på mina kurser, tillägger han.

“Tror inte särskilt mycket på förbud”

Han konstaterar samtidigt att det måste finnas vissa sociala funktioner på plats av praktiska skäl vid universitetsundervisning, och är mot den bakgrunden kritisk till hur Peterson hanterat granskningsprojektet i egenskap av journalist.

En sak hade varit om han hade wallraffat alltihop och inte låtsats om någonting, men nu går han ut innan och berättar att han ska göra detta. Då har han ett etiskt ansvar om han ser sig som granskande journalist att kursledaren och andra studenter inte pekas ut och att det är innehållet som granskas.

Mattsson tillägger att man ”måste förstå att studenter kanske inte vill gå vissa kurser för att inte deras studier ska hamna i Katerina Janouchs pajasanalyser” och ställer sig kritisk till aktiviteten på sociala medier och i poddar i samband med Petersons projekt.

Det är väl det egentligen som jag tycker är hans tillkortakommande här som journalist, sammanfattar han.

Men jag tror inte särskilt mycket på förbud, tillägger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!