MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 22 mars 2025

lördag 22 mars 2025

Nya Dagbladet i unik intervju med Lena Hallengren: ”Får abstinens när jag inte får stänga in folk”

I samband med 1 april förra året gjorde Nya Dagbladet en uppmärksammad intervju med före detta socialminister Lena Hallengren som vi idag låter återpublicera. Inslag av satir kan förekomma.

publicerad 1 april 2023
– av Markus Andersson
Lena berättar om besvikelsen kring hur Ukrainakriget och den upphörda pandemilagen tagit henne från rampljuset.

Nya Dagbladet har träffat Sveriges socialminister Lena Hallengren. Vi besöker henne på en ungdomsmottagning dit hon hastigt sökte sig när pandemilagen upphörde.

Jag drabbades av panik och svettningar.

Vad är bakgrunden till den kraftiga abstinensen?

I nästan två års tid har jag utvecklats enormt som människa sedan jag via pandemilagen haft befogenheter att detaljstyra miljoner människors liv, vardag och hälsa. Jag kunde på en förmiddag stänga ned sociala verksamheter för barn, vuxna och gamla. Efter bara några veckor började människor utveckla depression och övervikt och efter någon månad såg vi även att självmorden tog fart. Den kicken är svår att beskriva och nu har möjligheten berövats mig, säger Hallengren.

Det politiska svängrummet blev enormt och på Lenas bord låg maktbefogenheter som ministrar i decennier bara kunnat drömma om.

Tack vare att vi tidigare haft en låg grad av korruption och en stark inre sammanhållning i Sverige kunde vi oftast med rekommendationer försätta människor i situationer som i andra länder krävde tvingande lagstiftning. Att se till synes fria människor i ett civiliserat land dansa efter myndighetens pipa vidgade mina vyer kring vad man kan åstadkomma med politisk makt. Vi lyckades stundvis till och med att få barn och deras föräldrar att sitta skilda åt på restauranger och serveringar, berättar Lena.

Lena beskriver minuterna innan presskonferenserna där hon för hela svenska folket levererade de för mänskliga fri- och rättigheter förkrossande beskeden som ett tillstånd av ”extas”.

Att veta att 10 miljoner människor väntar på ett besked som levererades av mig i egen hög person under presskonferenserna där jag stod i hela landets strålkastarljus kunde få mig att tugga fradga. Det var ett tillstånd som endast kunde beskrivas som extas. Att dessutom veta att journalistkåren där ute var helt med på våra noter och vars enda kritik egentligen rörde varför vi inte införda hårdare och tidigare repression i samhället gav mig ett otroligt lugn i hela kroppen.

Socialministern beskriver influensaviruset som en skänk från ovan till den socialdemokratiska regeringen.

När omvärlden trodde att viruset var dödligt lät vi flygplan från smittohärdar landa i Sverige och chillade med planerna på att bygga fältsjukhus, inhandla virusdödande medel och andra krisförebyggande åtgärder. Efter någon månad stod det klart att coronavirusets dödlighet låg i nivå med säsongsinfluensan. Då började vi dra åt tumskruvarna för rörligheten och drog igång nedstängningspolitiken på allvar.

Hon menar att det var svårt för regeringen att överblicka vilken enorm arbetslöshet och påverkan på näringslivet besluten skulle leda till. Rapporterna visade tidigt på att nettoeffekten av nedstängningspolitiken var förödande, inte minst för småföretagen, restaurang- och kulturbranschen.

Vi fick tidigt indikationer att politiken skulle knäcka mindre och självständiga aktörer och att beroendet av staten skulle bli enormt. Först i efterhand kunde vi dock summera vilken ohygglig maktkoncentration politiken lett till. Några hundra miljarder kronor kunde vi på ganska kort tid omfördela till de allra mest förmögna i samhället, säger Lena med solsken i blicken.

Lena hade ofta överläggningar med statsminister Stefan innan repressionsbesluten meddelades till folket. Foto: Facebook

Om depressionen, ohälsan och självmorden, vårdköerna, ungdomars krossade drömmar, inställda skolavslutningar och resor till bekanta, uteblivna högtider med nära och kära och en permanent distansering till gamla och andra familjemedlemmar säger Lena att hon aldrig tvivlat på att priset för nedstängningspolitiken varit värd att betala.

Vad det här har inneburit för mig personligen, att få stå i maktens centrum och månad efter månad få diktera levnadsvillkoren för ett helt folk, den upplevelsen kommer alltid att vara med mig. Jag tvekade inte för ett ögonblick och skulle göra om det om jag fick chansen.

Hur känner du kring att miljoner barn och vuxna till stor del mot sin önskan och med stort motstånd trots allt nu injicerats med ett nytt experimentellt vaccin som utöver blodproppar, hjärtkomplikationer, ansiktsförlamningar och andra biverkningar av forskare befaras kunna ha potentiell påverkan på framtida generationer?

Tack vare de hundratals miljarder vi skickat in i fickorna på läkemedelsjättarna känner jag mig trygg med att bli uppbackad om någon skulle få för sig att jag personligen har något som helst ansvar för alla de döda och skadade som vaccinet redan fört med sig och framgent kommer att orsaka. Eller för de som tagit livet av sig på grund av social isolering för den delen. Min familjs pension är nu med råge säkrad.

Hur lyckad var egentligen regeringens politik?

När man såg människor i trafiken köra runt i sina bilar helt ensamma, utan medresenärer, med munblöja på sig insåg vi att vi under de här två åren verkligen lyckats skrämma vettet ur människor på ett effektivt sätt.

Sover du gott om nätterna?

Som en mupp skulle jag säga.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Mufti: ”The Simpsons används för att programmera tittarna”

publicerad Igår 17:42
– av Redaktionen
Luftburna pandemier från Asien och Trumps presidentskap är två av Simpsons "förutsägelser" som ofta lyfts fram.

Den muslimske ledaren Aynur Birgalin menar att skaparna bakom den animerade tv-serien The Simpsons använder den till att ”programmera” publiken och förbereda för verkliga händelser som ännu inte ägt rum.

I många år har tittare tvärsäkert hävdat att The Simpsons på ett närmast kusligt sätt återkommande lyckats förutspå världshändelser av olika slag och i tv-serien lyft fram saker som ännu inte hänt, men som senare blivit verklighet.

Donald Trump som president, influensaliknande pandemier från Asien, uppfinningar som vid tidpunkten inte existerade, Siegfried & Roys tigerincident, stormningen av Kapitolium och utpekandet av framtida Nobelprisvinnare är några få av många fler exempel på detta som brukar lyftas fram.

Muftin Birgalin, som är ordförande för den andliga administrationen för muslimer i ryska delrepubliken Basjkirien, menar dock att det varken handlar om profetior eller någon slump – istället hävdar han att ”dirigenterna bakom kulisserna” högst medvetet använder serien för att påverka allmänheten.

– Vi hör ofta att The Simpsons påstås förutspå framtiden. Men låt oss fundera över det hela. Kan det bara vara tillfälligheter? Nej, naturligtvis inte, argumenterar den rättslärde muslimen.

– Det här är inte förutsägelser utan specifika krafters avsiktliga arbete med att implantera vissa koncept via popkulturen för att testa allmänhetens reaktion och förbereda människor för olika händelser, fortsätter han.

”Inget skämt”

Enligt Birgalin används filmer, tv-serier och memer för att ”programmera” publiken och kontrollera deras tankar. Han lyfter också fram den amerikanska serien Madam Secretary som han menar är ”nästan 90 procent identisk” med verkliga händelser i Ukraina.

Serien, som kretsar kring den fiktiva amerikanska utrikesministern Elizabeth McCord, visades 2015-2016. En medverkande ukrainsk karaktär bar efternamnet Zelinsky, vilket påminner mycket om den ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyj, som valdes till president 2019.

– En tillfällighet? Nej. Det är ett i förväg planerat scenario. Det är inte ett skämt. Det är inte något att skratta åt, utan en allvarlig signal att tänka på, menar Birgalin.

Kritiker till teorin menar att ”profetiorna” i The Simpsons snarare ska betraktas som slumpmässa sammanträffanden och pekar exempelvis på att covid-19 inte var det första luftburna virusutbrottet från Asien, och att Donald Trump redan år 2000 gjorde ett misslyckat försök att bli president.

– Om man studerar historia och matematik är det bokstavligen omöjligt för oss att inte förutsäga saker. Om du säger tillräckligt många saker kommer några av dem att överlappa med verkligheten, har Simpsons-producenten Matt Selman tidigare kommenterat om seriens förutsägelser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

En gyllene dal av ord och bilder – konstsagan som vill hela och inspirera

Annonssamarbete med Poetic Artstories

publicerad 19 mars 2025
den-gyllene-dalen-montage
pas-dgd-04
pas-dgd-03
pas-dgd-02
pas-dgd-05
pas-dgd-01
pas-dgd-06
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Tänk dig en bok som är lika mycket ett konstverk som en saga. Den gyllene Dalen av Malin Sellergren är just en sådan skapelse – en rikt illustrerad konstsaga där poesi och bild samverkar för att beröra läsaren på djupet.

I en tid då skärmar konkurrerar om barnens uppmärksamhet bjuder denna bok in till en lugn stund av läsning och betraktelse, för både stora och små.

När bildkonst och poesi möts

Den gyllene Dalen är en unik berättelse där varje sida pryds av fantasifulla färgillustrationer och poetiska sångtexter. Historien följer en liten flicka som längtar efter frihet bortom det strikta barnhemmet där hon bor. När hennes lillebror går bort i sjukdom förlorar hon livsgnistan och börjar bokstavligen krympa av sorg.

I desperation bestämmer hon sig för att söka efter den legendariska Gyllene Dalen – en plats där alla drömmar sägs bli verklighet. Snart får hon sällskap av den talande vandrande pinnen Charlie, och tillsammans ger de sig ut på sitt livs äventyr genom förtrollade skogar och höga berg.

Berättelsen kombinerar klassisk sagomagi med djupa teman. Genom flickans resa behandlas ämnen som hopp, mod, vänskap och att övervinna svåra motgångar. Sellergrens bakgrund som både konstnär och poet märks tydligt: texterna har en rytmisk, nästan musikalisk ton, och bilderna för tankarna till Elsa Beskows och Astrid Lindgrens sagovärldar. Läsaren bjuds in i en värld där eldflugor och skogsväsen dansar över sidorna, och varje uppslag är en visuell upplevelse i sig.

Karaktärerna Elara och Charlie ger sig i boken iväg på ett äventyr för att söka efter den försvunne brodern.

Naturens kraft och själens läkedom

En central inspiration bakom Den gyllene Dalen är kärleken till naturen. Malin Sellergren, som hämtar mycket av sin skaparglädje från skogar och sjöar, låter naturen spela en huvudroll i boken. Den trollska skog som flickan vandrar igenom blir inte bara en bakgrund, utan agerar nästan som en egen karaktär som speglar hennes inre resa. När hon möter viskande träd, glittrande älvar och små djur som hjälper henne längs vägen, påminns vi om hur läkande naturens närvaro kan vara.

– Jag ville skriva en saga som helar, förklarar Malin Sellergren. Genom att förena ord och bild i ett naturromantiskt äventyr hoppas jag att läsaren ska känna sig stärkt och inspirerad att hitta sin egen ”gyllene dal” – sin inre plats av hopp.

Den gyllene Dalen riktar sig visserligen till barn från 6 år och uppåt, men är verkligen en “allålderssaga”. Både unga och vuxna kan hitta något värdefullt i den – om det så är de fantasirika illustrationerna, de vackra verserna eller det trösterika budskapet att aldrig sluta tro på drömmarnas kraft. I en harmonisk blandning av ord och bilder har Malin Sellergren skapat en modern saga som påminner om klassikerna många av oss växte upp med, samtidigt som den känns fräsch och angelägen för dagens läsare.

Den gyllene Dalen är mer än en bok – det är en upplevelse som vill påminna oss om naturens magi och om kraften i vårt eget hopp.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Shakespeare-museum ”avkoloniseras” – påstås främja ”vit överhöghet”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 18 mars 2025
– av Jan Sundstedt
William Shakespeare

I William Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon, England, pågår just nu en hårt kritiserad omprövning av den världsberömde dramatikerns kulturella arv.

Stiftelsen Shakespeare Birthplace Trust, har nämligen beslutat om att ”dekolonisera” sin ansenliga och omfattande samling av bland annat Shakespeare-relaterat material, mot bakgrund av att detta påstås riskera att främja ”vit överhöghet”.

Shakespeare Birthplace Trust i Stratford-upon-Avon har beslutat att ”dekolonisera” sina samlingar och museiupplevelser i syfte att skapa en mer ”inkluderande miljö”, uppger The Telegraph.

Man uppger att beslutet innebär att utforska imperiets och kolonialismens inverkan på museets samlingar, samt hur Shakespeares verk har bidragit till dessa narrativ.

Stiftelsen menar att vissa objekt i samlingarna kan innehålla ”språk eller avbildningar som är rasistiska, sexistiska, homofobiska eller på annat sätt skadliga”, rapporterar The Standard.

Initiativet är ett resultat av en studie som genomfördes tillsammans med Dr Helen Hopkins från University of Birmingham 2022. Studien kritiserade stiftelsens attraktioner i Stratford för att porträttera Shakespeare som ett ”universellt geni” – en tanke som påstås ”stärka ideologin om vit europeisk överhöghet”.

Som en del i initiativet planerar Shakespearestiftelsen att diversifiera sitt fokus genom att fira globala kulturella bidrag, såsom den bengaliska poeten Rabindranath Tagore och Bollywood-dans inspirerad av ”Romeo och Julia”.

Demontering av historien

Kritiker menar dock att beslutet är en del av en bredare trend att dekolonisera kulturella institutioner. Man uttrycker oro för att en sådan omprövning av historiska figurer som William Shakespeare kan leda till en demontering av inflytelserika vita personer i Väst, snarare än att främja en verklig förståelse för det komplexa kulturella arvet.

Shakespeare Birthplace Trust betonar att projektet inte ska ses som kritik av Shakespeares verk, utan syftar till att omvärdera den historiska kontexten av museets samlingar och artefakter.

Att ”dekolonisera” Shakespeares arv riskerar dock enligt bedömare att inte bara förlora den historiska kontexten av den världsberömde skaldens verk. Initiativet riskerar dessutom att förvanska den kulturella betydelsen av en av de mest inflytelserika författarna genom tiderna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nordisk folktrovandring – en annorlunda naturupplevelse

publicerad 14 mars 2025
– av Sofie Persson

Framför den sprakande elden, med mörkret omringat tätt intill, berättas det historier från förr om att skogarna en gång faktiskt var fylld med annat än djur, tallar och mossa – utan av väsen som den moderna människan skulle betrakta som magiska, och ibland även nervkittlande sådana.

I den Bohuslänska skogen kan du följa med på en magisk kvällsvandring av ljus, historier och konst med nordiska väsen i fokus.

När fotografen Helen Ljungdahl tillsammans med vildmarksguiden och biologen Hanna Nydegger kom på idén till en nordisk folktrovandring fanns där en tanke att få ut människor i naturen även under Sveriges kalla månader. Hanna har tidigare arbetat som vildmarksguide i de norra delarna av Sverige, där det ofta är lätt att få ut folk på aktiviteter i snön. De såg samtidigt en betydande utmaning att ”släpa ut folk i bohuslänskt fulregn och råkyla”, men både Hanna och Helen var övertygade att det skulle gå att fylla mörkret med ljus, konst och historier.

Vi har ganska många mörka månader här, varför sitta inom och vänta på de ljusa? Vi får ljusa upp dem själva på olika sätt och naturen som ger så mycket kraft, den finns där, året om, säger Hanna till Nya Dagbladet.

Att det blev just fokus på nordiska väsen är ingen slump. Hanna och Helen delar fascinationen kring folktro som florerade i hög grad ännu kring 1800-talet. Det var en tid då förutsättningarna och världsbilden var annorlunda jämfört med idag, och de menar att man genom att försöka sätta sig in i hur situationen var för en bondefamilj på den tiden också bättre kan förstå folktrons sägner.

Sägnerna i den gamla folktron tycker vi ger ytterligare en spännande dimension till att vara ute i naturen, säger de.

När mörkret faller

När mörkret börjat falla inleder man vandringen i Svartedalen med en stund kring lägerelden. Just Svartedalens naturreservat förknippas ofta med mystik med sina djupa barrskogar. Omgiven av den mörka skogen bjuds deltagare på något varmt att dricka samtidigt som det berättas historier med eldens trygga sprakande som bakgrund. Efter det får deltagarna ge sig ut i skogen i mindre grupper för att uppleva ljusinstallationer, dikter och konst. Exakt vad man får uppleva därute i skogen är lite hemligt, men deltagarna kan behöva använda sin kunskap de lär sig under vandringen. Kvällen avslutas vid lägerelden där man fikar tillsammans och deltagarna får hjälpa till att laga fikat över öppen eld, något som brukar vara uppskattat.

Målet är helt enkelt att ge våra gäster en välarrangerad naturupplevelse utöver det vanliga – något annorlunda som ger både kunskap, inspiration och ett annat sätt att se på naturen, förklarar de.

Vilka väsen som ingår i vandringen är lite hemligt. Montage. Foto: Helen Ljungdahl

Näcken dyker upp

I vandringen fokuseras det på de väsen som ingår i konstutställningarna, där man får ta del av de lokala sägnerna som nedtecknats om dessa.

Vilka väsen kan man tänkas få höra om i vandringen?

Vi vill inte avslöja för mycket – en del av magin ligger ju i överraskningen – men vi kan säga så mycket som att några av våra mest klassiska väsen dyker upp, till exempel Näcken.

Det viktiga att tänka på innan vandringen är att ha bekväma skor och även klädsel efter väder. Kvällarna kan bli kalla så varma kläder är ett måste.

Nordisk folktrovandring finns tillgänglig för företag samt även för familjer eller kompisgrupper under årets mörka period. Nästa tillfälle är den 29 mars, sedan gör man ett uppehåll under sommaren för att sedan fortsätta när höstens mörker är på ingång. När det gäller barn är det lämpligt från sjuårsåldern, men på grund av skogens terräng är det inte lämpligt med barnvagn.

Kvällen brukar börja vid 18-tiden och avlutas kring 21. Vandringen beskrivs som perfekt för att exempelvis stärka lagandan i företag eller för att få en energiinjektion i vardagen.

Naturen betyder allt

Nordisk folktrovandring är ett gemensamt projekt för Hanna och Helen. Utöver vandringarna erbjuder Hanna naturupplevelser, föreläsningar och verkstäder i naturens anda via sitt företag Art of Adventures. Hon bygger och formger också fågelholkar till försäljning.

Bygga och skapa saker till mina arrangemang är det bästa jag vet – därav företagsnamnet Art of Adventures – allt jag gör har en touch av fantasi och skapandekraft, säger Hanna.

Helen fotograferar främst för företag, men älskar framförallt att fotografera i sagotema – särskilt barn, familjer och gravida. I nuläget planerar hon hantverks- och fotokurser med sagotema i naturen i fokus.

Under sommaren ägnar de sig åt separata projekt, men de funderar kring att eventuellt också skapa ett gemensamt sommarprojekt.

Det blir i så fall något lite annorlunda än vår ljusvandring med nordisk folktro-tema, berättar de om sina funderingar.

”När jag mår dåligt vänder jag mig ofta till skogen”

För båda är naturen en otroligt viktig del av livet där det alltid finns återhämtning, tröst och inspiration. Helen beskriver skogen som en trygg plats som ger henne lugn och hjälper henne att landa.

När jag mår dåligt vänder jag mig ofta till skogen. Det är inte den enda platsen där jag kan gråta fritt, men den kan trösta mig på ett annat sätt. Just nu, i sorgen efter min hund, känns den som en trygg plats där jag får andas och bara vara. Skogen är också en plats för mystik och fantasi – tänk en stilla stund i en mossig skog, där både djur och väsen kan finnas.

Skogen och nordiska väsen är ett gemensamt intresse för Helen och Hanna. Foto: Ellie Ljungdahl

För Hanna betyder skogen och naturen i sin helhet allt, en form av kärlek som inte riktigt går att förklara. Hon delar dock med sig av en dikt som hon skrivit om skogen för försöka förmedla det. Hon betonar att hon är medveten om att andra delar av naturen, som havet och fjällen, kan bli sura för att hon väljer just en dikt om skogen – men påpekar att de faktiskt har egna dikter…

Skogens tröst och vila

Skog, kan du trösta mig
det gör så ont att vara människa
vill lägga mitt värkande hjärta i mossan
hänga av min människokappa på en gren
vila lite från att vara människa
koppla in mitt system i dig
till trädens rötter
till hyferna
till gröna celler
dina hemliga invånare
snälla låt mig å trä a dem
bara en liten stund
dela med dem en kopp nyregnat regnvatten
prata om grönt och brunt
nu ska jag sätta på min människokappa igen
lyfta mitt hjärta från mossan
tack för vilan.

– Hanna Nydegger

Skogsrået har ”girl power”

På frågan vilket som är deras egna favoritväsen är det svårt att välja ett, det finns ju så många att välja mellan. För Hanna blir det dock de bohuslänska drakarna som har ”gnistrande eld från sina näsborrar” och ”flyger från bergröse till bergröse med en kvast”. För Helen är det svårare att välja ett, men hon går gärna tillbaka till sin farmors berättelser om en gårdstomte.

Skogsrået är en favorit – hon utstrålar riktig girl power, ingen sätter sig på henne! Men jag måste ändå säga gårdstomten. Jag älskar tanken på en liten vresig nisse som sköter gården men blir sur om han inte år uppskattning. Min farmor, som var från Tjörn, svor på att hon hade sett en gårdstomte och kunde beskriva honom i detalj. Den berättelsen har levt kvar i mig, och påminner mig alltid om henne, säger Helen.

”Mörker är inte farligt”

Vandringen har fått fina recensioner från alla åldrar. Deltagaren Maria, 42 år, blev exempelvis imponerad över hur ”vackert och välkomponerat allt var” och Anita, 65 år, menar att det ”är svårt att förmedla hur himla häftigt det var”. Även 14-åriga Nilika berömmer och menar att ”det här var bättre än Liseberg”.

Ibland kan det vara svårt att få folk att på förhand greppa vad vandringen går ut på, berättar Helen och Hanna, men intygar att när de väl kommit ut på vandringen så har ingen ångrat att man vågat lämna soffan och skärmarna för att uppleva naturen en stund, i ett nytt ljus.

Mörker är inte farligt, att frysa lite är inte heller farligt. Värmen från en lägereld i ansiktet, att få sitta och lyssna samtidigt som det inre lugnar ner sig – det är fantastiskt!

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend