Nya Dagbladet nära konkurs efter bankattacken – bidra för att rädda Sveriges oberoende dagstidning

Hotet från bankerna

publicerad 12 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Bankens låsning av tidningens konto är troligen både olagligt och stämningsgrundande, men just nu behöver räkningar kunna betalas för att undvika konkurs. Det understryker Markus Andersson och Isac Boman bakom tidningsledningen och vädjar om stöd.

Låsningen av Nya Dagbladets bankkonto har försatt medieföretaget bakom tidningen på obestånd. Företaget kan inte längre betala sina fakturor och frilandsjournalister står utan lön. Eftersom helt avgörande inkomster inte kommer fram riskerar nu företaget och tidningen att hastigt gå omkull. Tidningsledningen ber nu läsarna om stöd för att överleva.

– Hjälp oss att köpa tid för att undvika en konkurs medan vi strider mot banken för våra och allas rättigheter att ha ett fungerande bankkonto, vädjar Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Problemet med Nya Dagbladets bank, Länsförsäkringar, eskalerade i början av december då kontot utan förvarning låstes för utlandsbetalningar. Sedan dess kan inte företaget ta betalt från annonsleverantörer och har snabbt hamnat i en mycket allvarlig situation.

På grund av naturen i bankens agerande bedömde Nya Dagbladets ledning att det handlade om ett riktat angrepp med syfte att inom kort stänga ned medieföretagets engagemang och därmed hota den publicistiska verksamheten.

Tidningen valde därför att offentliggöra affären med banken och ta en öppen strid mot Länsförsäkringar. Nya Dagbladet har pressat banken på flera fronter, bland annat genom publiceringar, konfrontation med ledande personer inom banken och hot om stämning.

Eftersom bankkontot, trots att banken fått allt underlag som efterfrågats, fortfarande är låst och betydande intäkter inte kommer fram har medieföretaget nu hamnat på obestånd eftersom det inte längre finns täckning för att leverantörsfakturor ska kunna betalas.

– Överlevnaden för Sveriges starkast lysande helt oberoende dagstidning är nu hotad. Får vi inget stöd kommer företaget att hamna i konkursställning inom ett par veckor, läget är mycket allvarligt, säger Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Donationer från läsare i Sverige är dock fortfarande möjliga via exempelvis Swish och Paypal.

Om det är någon gång under vår över tio år långa allmännyttiga verksamhet vi behöver det svenska folkets och våra läsares stöd är det nu det gäller. Varje krona räknas.

Tidningen kan, om den får tid och ekonomisk uthållighet att ta sig igenom striden med banken, överleva och komma på fötter igen. Detta förutsätter att tidningen får ekonomiskt stöd från utomstående.

– Vi kommer aldrig att sluta jaga korrupta makthavare, granska giriga industriintressen eller ge vika för den politiska korrekthet som i förlängningen orsakar stort lidande för människor. De som följt vår resa vet att vi inte viker oss för någon lobby i världen. Inte ens om den kommer ifrån Washington, Saudiarabien eller Tel Aviv och förstås inte heller från den djupa staten i Sverige. Se en donation som en investering i en tidning som faktiskt vågar slå mot mycket mäktiga intressen, intygar nyhetschefen Isac Boman.

Läsare vädjas att bidra till tidningens överlevnad och göra människor, som kanske sitter på tillgångar, uppmärksammade på hotet mot den fria publicistiken som nu på allvar sätts på prov i Sverige och be dem överväga en donation.

Jag vågar hävda att vi är mycket nära att bli Sveriges proffsigaste helt oberoende dagstidning. Våra motiverade medarbetare arbetar stenhårt trots låg ersättning och vi levererar stora resultat trots små inkomster och utan statligt presstöd. Om vi överlever och tillåts fortsätta växa finns det ingen övre gräns för vår potential i strävan mot att också bli en av Sveriges största och mest inflytelserika dagstidningar. Vi lovar att leverera stora resultat under 2023, avslutar Andersson.

 


Så bidrar du till Nya Dagbladets överlevnad

Stöd Nya Dagbladets överlevnad och kamp mot banken via Swish (123 611 30 21), bankgiro 5601-6462 eller banköverföring till bankkonto 9060.18.844.18. Det går också att donera med betalkort, exempelvis Visa och Mastercard via denna länk, alternativt vår Paypal-sida. Gåvomottagare: Aeon Media AB.

Det går också att donera kontant helt anonymt. Skicka sedlar väl dolda i ett slutet kuvert till: Nya Dagbladet, Box 1, 774 21 Avesta

Vi accepterar också donationer via Bitcoin till: 37jwA6hJyYx3y9PmyDdZT6cYxLXZL9PMHQ (läs mer här) samt via Ethereum till: 0x437494eB1F26d63E501a6A80039d44be6A60b5c2 (läs mer här).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!