Linda Karlström i rätten mot svenska staten

Desinformationen i medierna

publicerad 17 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Linda Karlström
Linda Karlström (lilla bilden) utanför rättssalen i Stockholms Tingsrätt.

Den gångna veckan inleddes och avslutades huvudförhandlingen i det uppmärksammade civilrättsliga målet mellan Linda Karlström och svenska staten via Justitiekanslern. Det uppmärksammade målet inväntar nu domstolsbeslut från Stockholms Tingsrätt och dom faller den 15 mars.

Nya Dagbladets utsände var den 7 respektive 8 februari på plats, i sal 27 Stockholms Tingsrätt, för att ta del av förhandlingarna. Ett civilrättsligt mål (se inforuta) i svallvågorna av den kontroversiella SVT och Dokument Inifrån treparts-dokumentären ”Vaccinkrigarna”.

Intresset kring förhandlingen var uppmärksammat med ett 30-tal personer på plats i rättssalen. Utöver Nya Dagbladets utsände sågs även fler medier tillstädes. Att intresset för processen är betydande får anses logiskt, inte minst mot bakgrund av målets unika karaktär.

Begränsad bevisföring

Det faktum att domstolen avvisat stora delar av den bevisning Linda Karlström och hennes juridiska ombud Dano Kostovski presenterat, är något man under förarbetet kommenterat som ”chockerande och upprörande”.

Dag ett ägnades främst åt respektive parts inledande anföranden samt visning av del ett och två av ”Vaccinkrigarna”. Dag två inleddes med den avslutande del tre och därefter vidtog partsförhöret med käranden Linda Karlström.

Linda Karlström SVT Staten
Intresset för målet var påfallande stort (Foto: Nya Dagbladet).

I samband med Kostovskis utfrågning av sin klient åläggs hon av rätten munkavle på ett antal punkter. Bland dessa återfinns bland annat att nyttan med vaccin inte är vetenskapligt belagd och att New World Order inte är en konspirationsteori.

Därefter ombeds hon att beskriva sitt djupa engagemang i vaccinfrågan, motivet och syftet som fick henne att inleda sin upplysningskampanj mot vacciner i allmänhet och covid i synnerhet. I anknytning till detta redogör hon för sina kunskaper i det omfattande ämnet vacciner. Linda Karlström ger under förhöret intrycket av att vara lugn, trygg i sig själv, vältalig och allmänbildad.

Malin Olofsson SVT
Malin Olofsson, en av journalisterna bakom ”Vaccinkrigarna” (Foto: Ekot/Björn Dahlin).

När Linda av sin jurist blir ombedd att beskriva hur SVT initialt tog kontakt samt redogöra för SVT-journalisternas handlingssätt, kan man skönja hur detta påverkat henne och att det uppfattas som ett svek av det personliga förtroende hon fått för journalisterna.

”Flaggan i topp”

Efter ett smärre avbrott för lunch fortsätter förhandlingen med Dano Kostovskis slutplädering. Under det nästan tre timmar långa anförandet går Kostovski inledningsvis hårt åt det orättfärdiga i att ”wallraffa” Linda i hennes egenskap av privatperson.

Wallraffning har till exempel aldrig drabbat en svensk rikspolitiker, trots att det säkert funnits god grund för det, sade Dano Kostovksi.

Dano Kostovski
Juristen Dano Kostovski.

Han beskriver därefter Linda Karlströms rätt att ha åsikter om bland annat vaccin som man samtidigt menar grundar sig på fakta. Kostovski poängterar även Lindas rätt till sin egen livsåskådning – utan att behöva se sig karaktärsmördas av SVT. Han avfärdar att SVT som de själva uttrycker det skulle vara ”sakliga och opartiska” i fallet.

Förhandlingarna avslutas med att statens juridiska ombud under en timme ger sitt slutanförande.

Efter det att förhandlingarna avslutats säger Linda Karlström i en kommentar till Nya Dagbladet, att ”huvudförhandlingarna gick bra” och uttrycker:

– Jag och min jurist hade inte kunnat göra det bättre, givet de förutsättningar vi hade. Vi gick därifrån med flaggan i topp.


En ljudupptagning ifrån de två förhandlingsdagarna finns att höra nedan:

Listen to ”Extramaterial1RCB Ljudinspelning från Linda Karlströms rättegång gällande stämning av Svenska staten den 7-8e februari 2023” on Spreaker.


Vad står på spel?:

Sommaren 2021 stämde Linda Karlström Svenska staten inför Stockholms tingsrätt. Även SVT:s ansvarige utgivare har anmälts för förtal men Justitiekanslern inledde här ingen förundersökning. I stämningsansökan hävdar Linda Karlström att den svenska staten, genom Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR, är högst ansvarig för programmets innehåll. Linda Karlström som yrkar på 150 000 kronor i skadestånd anser att den Svenska staten kränkt henne på fem punkter i Europakonventionen - artiklarna 8–11 samt 13.

Dom förkunnas av: Rådman Henrik Fieber, Rådman Ylva Aversten samt Tingsfiskal Elin Jansson Holmberg.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.