Uppgifter: Koranbrännare i Stockholm jobbar för Mossad

  • Vid flera tillfällen under året har Koranen skändats och bränts i Sverige av irakiern Salwan Momika.
  • Saudisk media har i eftermälet av aktionerna uppmärksammat Momikas förflutna, där videoklipp publicerats när han uttalar sig för Iranstödda milisgrupper i Irak.
  • Koranbrännaren anklagas nu av den iranska underrättelsetjänsten för att arbeta för den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.
  • Ett huvudmotiv bakom Momikas första aktion, menar man, ska ha varit att distrahera från Israels aktioner på Västbanken vid samma tidpunkt.
publicerad 11 juli 2023
- av Redaktionen
Salwan Momika skändade Koranen första gången i en aktion vid Stockholms moské den 28 juni. Till höger talar Momika för Imam Ali-bataljonerna i Irak.

I ett uttalande tidigare i juli månad meddelade det iranska underrättelseministeriet i högt tonläge via den officiella statliga nyhetsbyrån Islamic Republic News Agency, att 37-årige Salwan Momikas skändning av ett exemplar av Koranen ska ha utgjort en aktion från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad. Syftet, menar man, ska ha varit att skapa “mediavågor” för att avleda uppmärksamhet från en av de större aktionerna från Israel på Västbanken under senare år, där åtta palestinier dödades och 50 skadades.

Enligt vad man beskriver som tillförlitlig information anslöt sig Momika till Mossad redan 2019. Under sin tid i Irak var han mycket politiskt aktiv och ska bland annat ha spelat en viktig roll exempelvis med att spionera på olika motståndsrörelser, och först ha vunnit acceptans från israelisk sida genom att anspela på ett tidigare ökänt rykte och brottsregister. Som belöning menar man att han sedan fått hjälp med att ordna svenskt medborgarskap. Efter att ha bosatt sig i Sverige ska Momika samtidigt ha fortsatt sina uppdrag för Israels räkning.

Uppgivna motivet: “Frihet och förbud mot Koranen”

Momika, som själv beskriver sig som liberal, har förklarat sina provokativa aktioner, där brännandet av Koranen föregåtts av att den skändats med baconskivor och genom att riva ut sidor och torka sina skor, med att han vill kämpa för “frihet” och “upplysning” samt att bilda opinion för att förbjuda islams heliga skrift i Sverige. Detta enligt ett inlägg på hans Facebooksida den 24 juni.

Idag har jag fullbordat 36 år av mitt liv och jag kämpar fortfarande för frihet, upplysning och bygger utbildade generationer för att bevara mänskliga värden, frihet och rättvisa, och det kommer jag att fortsätta med till mitt sista andetag, och nästa onsdag 28.06. 2023 som är muslimernas högtid och jag ska bränna Koranen framför Stora moskén i Stockholm och jag kommer att kräva att denna bok förbjuds vilket utgör ett hot mot svenska värderingar, frihet, lagar och mänskliga rättigheter. Jag tackar alla som gratulerade mig på min födelsedag och önskar er fred och ett lyckligt liv“, skriver Momika.

Politiskt och militärt aktiv i Irak

Saudiska Arab News uppmärksammar vad man beskriver som ett motsägelsefullt förflutet hos Marwan i en längre granskande artikel som publicerades under fredagen. Bland annat delger man videoklipp där Marwan betygar sin lojalitet till en kristen beväpnad gren av Imam Ali-bataljonerna, de militära shiitiska grupperingar som fått logistiskt understöd av Iran i kriget mot den sunnitiskt islamistiska organisationen Islamiska staten.

Vad som uppges vara Salwan Momika under en intervju i Irak för Imam Ali-bataljonerna.

Vi lever antingen med värdighet eller går modigt i döden. Jag är officer över Kata’ib Rouh Allah Issa Ibn Miriam (bataljonen för Guds ande Jesus, son till Maria), som är knuten till Imam Ali-bataljonerna, fred varde över honom, säger han i videointervjun som även verifierats närmare av France24.

I ett uttalande till Bonniertidningen Expressen bekräftar Marwan att han varit ledare för det Syrianska demokratiska partiet i Irak, som haft väpnade styrkor, men menar att han inte har några kopplingar till de Iranstödda milisgrupperna i Irak, även kända som populära mobilisationsstyrkorna eller al-Hashed al-Shaabi på arabiska.

Nej, vi var inte en del av al-Hashed al-Shaabi men vi hade egna väpnade styrkor som skyddade våra områden i bland annat Nineveslätten, menar Marwan.

Salwan Momika beviljades uppehållstillstånd i Sverige i tre år i april 2021 och är i nuläget inte svensk medborgare. Hans aktioner har uppmärksammats mycket brett internationellt och har vid sidan av den starka anstöt den väckt i den muslimska världen även orsakat allvarliga diplomatiska komplikationer för Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!