USA vill bannlysta TikTok

publicerad 10 juli 2020
- av Markus Andersson
USA vill få bort appen TikTok.

Den amerikanska ledningen tittar på möjligheter att förbjuda den superpopulära kinesiska sociala medieappen TikTok eftersom man menar att den används för att lagra och skicka privat information till det styrande kinesiska kommunistpartiet.

Den populära appen laddades ner 315 miljoner gånger under det första kvartalet 2020 och utspelet om att bannlysa den ses som ett bevis på att relationerna mellan USA och Kina är på väg att bli ännu frostigare än vad de redan är.

– Jag vill inte föregå presidenten men det är någonting som vi tittar på, sade utrikesminister Mike Pompeo och förklarade vidare att man ser mycket allvarligt på uppgifterna om att appen samlat privat information från amerikaner och sedan ger vidare informationen till den kinesiska regimen.

Ansvariga för TikTok slår ifrån sig kritiken och hävdar att man har en amerikansk vd och hundratals amerikanska anställda och att mycket fokus har lagts på säkerhet, integritet och att följa de uppsatta regelverken.

Ingenting är viktigare för oss än att lyfta fram en säker och trygg app-upplevelse för våra användare. Vi har aldrig gett någon användardata till den kinesiska regeringen och vi skulle aldrig göra det om vi fick frågan”, skriver man i en kommentar.

Det här är inte den första konflikten mellan USA och Kina som handlar om spionage och att kinesiska företag anklagas för att lämna vidare känslig information till den kinesiska staten. Sedan tidigare har Huawei och ZTE anklagats för att också vara nära kopplat till den kinesiska regimen.

TikTok har av flera amerikanska politiker fördömts som ett hot mot den nationella säkerheten och anklagas för att stödja och samarbeta med den kinesiska säkerhetstjänsten. En anklagelse som företaget förnekar.

Även Indien har gått ut och deklarerat att man kommer bannlysa TikTok och andra välkända kinesiska appar eftersom dessa bedöms utgöra ett hot mot Indiens suveränitet och integritet. Det indiska utspelet kopplas dock också till ländernas konflikt om Himalaya-gränsen där mindre stridigheter nyligen utbröt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!