Kina tvingar Apple att plocka bort appar

Nätcensuren

publicerad 21 april 2024
- av Redaktionen
WhatsApp och Telegram är två av de appar som förbjuds.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


WhatsApp, Threads, Telegram och Signal, kommer inte längre att finnas tillgängliga på App Store i Kina. Enligt Apple är det landets myndigheter som tvingat fram censuren.

Enligt The Wall Street Journal, betraktas apparna av kinesiska makthavare som ett hot mot rikets säkerhet – men bedömare menar att det snarare ska ses som ett direkt svar på Bidenadministrationens försök att förbjuda den kinesiskägda appen TikTok i USA. Även amerikanerna hänvisar just till “rikets säkerhet” när man diskuterar ett förbud av TikTok.

Vi är skyldiga att följa de lagar som finns i länder där vi har verksamhet, även om vi inte håller med”, skriver Apple själva i ett uttalande.

WhatsApp och Threads ägs av Meta Platforms som också äger Facebook och Instagram – de sistnämnda är sedan flera år tillbaka också blockerade i Kina, tillsammans med bland annat Google, Youtube och Reddit.

Censuren har ofta motiverats med att apparna eller sajterna ifråga inte följer regeringens riktlinjer vad gäller datainsamling, användarsäkerhet eller vilken typ av innehåll som delas eller sprids.

Idag är Kina den näst största marknaden för Apples Iphone och också det land som tillverkar flest Apple-produkter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!