Sverigedemokraterna vill tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska få i uppgift att säkerställa den fria åsiktsbildningen på internet och att de stora internetjättarna inte godtyckligt kan censurera oliktänkande.
I en debattartikel i neokonservativa Dagens Nyheter skriver Jimmie Åkesson och flera av hans partikamrater att jättar som Facebook och Youtube styrs av en politisk agenda och ”med en knapptryckning” tar bort åsikter som ”på lösa grunder anses vara olämpliga”. Detta är ett demokratiskt problem som nu måste lösas, menar man.
”Skillnaden mellan dåtidens demonstrationer och nutidens digitala versioner är att de i dag kan tas bort och tystas ned med en knapptryckning, bortsorterade av amerikanska oligarker som inofficiellt tycks vilja gå i samma riktning som de styrande i Sverige”, skriver man.
SD poängterar vidare att alla kan tystas av internetjättarna och att yttrandefriheten i princip inte längre gäller eftersom det numera är privata aktörer som avgör huruvida meddelandena ska få tillåtas spridas vidare eller inte.
”Google eller Facebook är fristående företag och har inga skyldigheter gentemot medborgarna att föra deras budskap vidare, menar arbetarrörelsens gamla parti. Det är en nonchalant och synnerligen problematisk inställning”.
SD vill istället att ”demokratiskyddande” åtgärder införs eftersom Facebook kommer att påverka även det svenska valet 2022, genom att selektivt faktagranska, begränsa aktörers spridning eller stänga av oliktänkandes konton och man pekar på hur Youtube raderade en av Sverigedemokraternas valfilmer inför förra valet och skyllde detta på ”misstag”.
För att undvika att Facebook och andra stora bolag helt kan styra debatten så vill SD se fyra omfattande förändringar.
Den första är att enbart olagligt innehåll ska raderas från sociala medier, exempelvis olaga hot. Om en person blir avstängd eller får innehåll raderat med hänvisning till brott ska denna också begära att svensk domstol prövar beslutet.
Det andra förslaget hänger ihop med det första och är att internetjättarna ska ha en skyldighet att låta lagligt innehåll vara kvar på deras plattformar. De ska inte längre godtyckligt få radera obekväma åsikter som håller sig inom lagens råmärken.
Den tredje punkten är att jättarnas algoritmer inte så få diskriminera utifrån politiska ståndpunkter. Programkod och automatiserade funktioner ska vara politiskt neutrala och dessutom vara transparenta så att de kan granskas av utomstående, menar man.
”Det bör inte vara möjligt att genom dolda åtgärder eller extern manipulation påverka spridning av material utifrån dess värdemässiga innehåll”, förklarar man vidare.
Den fjärde och sista punkten handlar om att företag som bryter mot neutralitetsreglerna och godtyckligt censurerar eller stänger av användare ska tvingas betala höga straffavgifter.
”Demokratin riskerar att urholkas när amerikanska bolag underkänner vissa individers åsikter. Om vi inte gör något snart så kommer framtidens val att avgöras på plattformar som inte tvekar att ta bort åsikter som inte passar in i deras egen konstruerade åsiktsmall. Det, om något, är ett allvarligt hot mot demokratin”, avslutar man.