Google riskerar miljardböter för oetisk datainsamling

publicerad 20 mars 2021
- av Sofie Persson
Googles skylt vid högkvarteret Googleplex.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året lämnades det in en åtalsansökan mot Google på miljontals kronor efter att det framkommit att företaget samlat in data i inkognitoläge. Nu riskerar Google 5 miljarder dollar i böter.

Det var i juni förra som Nya Dagbladet rapporterade om åtalsansökan mot Google. Techjätten stämdes då på 5 miljarder dollar efter att användare insett att de inte surfat privat under inkognitoläge.

Google ansökte om avslag vid den federala domstolen i San Jose, Kalifornien och menade att de har varit tydliga med att inkognitoläge inte innebar att användaren blir helt osynlig. Nu har domstolen nekat till avslaget, rapporterar The Verge. Domstolen menar att Google inte varit tydliga nog om hur mycket data som faktiskt samlas in i inkognitoläge.

Google hävdar fortfarande att de inte gjort något fel och deras talesman José Castañeda säger att de kommer att fortsätta bestrida anklagelserna.

Det här är början på en rättsprocess som kommer att ta lång tid och troligen ser vi inget resultat förrän flera år framåt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!