EU-kommissionen inleder formell utredning av Microsofts Teams

publicerad 28 juli 2023
- av Redaktionen
EU-komissionens högkvarter i Bryssel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU-kommissionen har öppnat en formell utredning mot teknikjätten Microsoft, som misstänks för att ha brutit mot konkurrensreglerna genom att koppla sitt verktyg Teams till sina populära affärslösningar Office 365 och Microsoft 365.

Utredningen kommer i spåren av att konkurrenten Slack Technologies redan 2020 anklagade Microsoft för att olagligt “bundla” Teams med sina dominerande produktivitetspaket.

EU-kommissionen har inlett en formell utredning för att undersöka om Microsoft kan ha brutit mot EU:s konkurrensregler genom att knyta sitt kommunikations- och samarbetsverktyg Teams till sina populära affärsprodukter Office 365 och Microsoft 365.

Bakgrunden till utredningen är en klagan från Slack Technologies Inc., som lades fram redan 2020, i vilken Slack anklagar Microsoft för att olagligt utnyttja sin dominanta position i produktivitetsmjukvarumarknaden för att ge sin programvara Microsoft Teams en orättvis fördel. Slack menar att Microsoft skapat en svag imitation av deras produkt och bundit den till sitt dominerande Office-paket, tvingat installationen för miljontals användare och blockerat dess borttagning.

Under pandemin sköt användningen av molnbaserade verktyg för kommunikation och samarbete i höjden. Då passade Microsoft på att inkludera Teams i sin molnbaserade produktivitetssvit för företag. Kommissionen uttrycker nu oro för att Microsoft kan ha givit Teams en fördel genom att inte ge kunderna ett val att inkludera produkten när de prenumererar på deras produktivitetspaket.

EU-kommissionen är särskilt bekymrad över att Microsoft kan ha begränsat interoperabiliteten mellan sina produktivitetspaket och konkurrerande erbjudanden. Dessa metoder kan förhindra leverantörer av andra kommunikations- och samarbetsverktyg från att konkurrera, vilket kan vara till nackdel för kunder inom EES.

– Verktyg för fjärrkommunikation och samarbete som Teams har blivit oumbärliga för många företag i Europa. Vi måste därför se till att marknaderna för dessa produkter förblir konkurrenskraftiga och att företagen fritt kan välja de produkter som bäst uppfyller deras behov. Det är därför vi undersöker om Microsofts sammankoppling av sina produktivitetssviter med Teams kan strida mot EU:s konkurrensregler, kommenterar Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice verkställande direktör med ansvar för konkurrenspolitik.

På sin officiella hemsida påpekar EU-kommissionen att en formell undersökning inte innebär att undersökningens resultat är förutbestämt och att utredningens varaktighet beror på flera faktorer, inklusive fallets komplexitet, i vilken utsträckning de berörda företagen samarbetar med kommissionen och utövandet av juridiska försvarsrättigheter. Mer information om utredningen kommer att finnas tillgänglig på kommissionens konkurrenswebbplats, i det offentliga ärenderegistret under ärendenummer AT.40721.

Slack Technologies är ett amerikanskt mjukvaruföretag som ursprungligen grundades som Tiny Speck 2009 i Vancouver, Kanada. Företaget är mest känt för att ha utvecklat kommunikations- och samarbetsplattformen Slack, som har blivit populär inom företag och organisationer runt om i världen för att effektivisera internkommunikationen.

Slack Technologies blev ett börsnoterat företag den 20 juni 2019 när det listades på New York Stock Exchange genom en direkt notering. Deras ekonomiska utveckling har varit imponerande, med ökande intäkter uppgående till $903 miljoner under 2020.

Företaget blev i december 2020 uppköpt av Salesforce, en ledande leverantör av molnbaserade affärsapplikationer. Förvärvet, som värderades till $27,7 miljarder, stängdes i juli 2021, vilket innebär att Slack nu är ett dotterbolag till Salesforce.

Slack Technologies har inte varit utan kontroverser. Utöver antikonkurrenstvisten mot Microsoft har de varit inblandade i rättsliga strider med investerare som hävdar att Slack gjorde vilseledande uttalanden och utelämnade viktig information i samband med sin börsnotering (DPO).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!