Censuren på Facebook trappas upp – låser Trumpsupportrars personliga konton

Presidentvalet i USA

publicerad 10 november 2020
- av Per Nordin
Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook.

Facebooks upptrappade politiska censur påverkar användare även i Sverige i allt högre utsträckning. Nu har man även börjat stänga av personliga konton till svenskar som uttryckt sig till fördel för den sittande amerikanske presidenten Donald Trump.

Veckorna innan det amerikanska presidentvalet raderades först inlägg från användarna i Facebookgrupper till stöd för Donald Trump som innehöll kritik riktad mot Joe Biden, sedan raderades grupperna i sin helhet. Närmare valdagen valde Facebook sedan att gå ytterligare ett steg längre och raderade flera användare som uttryckte sitt stöd för Donald Trump och som lyfte kritik mot motståndaren Joe Biden.

För Facebook räckte det dock inte med att stänga ned den svenska Facebookgruppen “Trump-supporters from Sweden” som växte sig stor på kort tid och vars nedstängning Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Man har nu dessutom fortsatt med att stänga ned personliga användarkonton som gillar gruppen och övriga användare på grund av dess stöd till Trump. En av dem som stängdes av strax innan valet är gruppens grundare Anna Appelvik.

Det fria ordet blir strypt och får absolut inte komma ut på något vis som skulle kunna generera att folk i allmänhet får upp ögonen om hur saker ligger till, då tycker Facebook att det är bättre att man kväser de som yttrar sina åsikter, om man är Trump-anhängare eller om man kritiserar Joe Biden, berättar Appelvik.

Flera av Appelviks vänner som uttryckt en positiv syn på Trump har också blivit avstängda.

De berättar för mig att de har delat bilder av Joe Biden, kritiserat honom, eller helt enkelt bara delat saker rörande Trump. Som Trump-anhängare delar vi mycket positiva saker om honom, och det verkar vara anledning nog för att man får sitt konto på Facebook bannat i 30 dagar om man gör något av dessa saker, säger hon.

Anna Appelvik med omslaget till den avstängda Facebookgruppen till höger. (Foto: privat/faksimil-Facebook)

 

Efter att hon blev avstängd från Facebook har hon provat att använda två gamla konton hon har som reserv, för att se om hon kan använda dem istället. Anna höll medvetet en låg profil och postade inte lika många politiska kommentarer och bilder, men blev ändå nedstängd efter endast några timmar. När hon sedan försökte skapa ett helt nytt konto med ett användarnamn som inte kunde kopplas samman med hennes vanliga namn på Facebook, stängdes även det ned.

Jag blev ombedd att sända in bilder och videoklipp av mig själv ifrån olika håll och vinklar, till granskning för Facebook så att de skulle kunna känna igen mig. Detta kändes dock mycket obehagligt att Facebook ville ha så mycket personlig info om mig, inte nog med bilder utan ett videoklipp i identifieringssyfte krävdes för att jag skulle få behålla mitt konto.

Appelvik vägrade dock gå med på den totalitära övervakningsprocessen, vilket nu gjort att hennes konton är fortsatt avstängda.

Det har nu resulterat i att Facebook ännu har mitt konto samt messenger kopplat till mina konton avstängda, och de hotar även med att helt stänga ned ett av mina messenger-konton för att jag inte ville acceptera deras krav, berättar hon.

Det Facebook sysslar med är åsiktsregistrering, konstaterar hon, och menar att detta borde vara otillåtet.

Det vore så bra om man kunde anmäla Facebook, som anses vara en social plattform där alla ska få komma in i gemenskap, få komma till tals, och som borde värna om allas människors rätt till åsiktsfrihet. Det verkar dock bara ske så länge som man håller sig inom ramen för deras egen godtycklighet som man kan ana inte inkluderar människor som har konservativa åsikter, eller som stödjer Trump, samt är kritisk mot Biden, konstaterar hon vidare.

Appelvik noterar att det Facebook faktiskt håller på med är åsiktsregistrering och att man förr eller senare måste ställas till rättsligt ansvar för sitt förfarande.

Facebook får inte komma undan med detta, rätt måste alltid förbli rätt. Det är inte en brottslig handling att ge uttryck för sin egen åsikt, däremot är det brottsligt att tysta det fria talet, avslutar hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!