Zelenskyjs Sverigebesök resulterar i tiopunktsavtal

Det nya kalla kriget

publicerad 21 augusti 2023
- av Isac Boman
Ulf Kristersson möter Volodomyr Zelenskyj i Harpsund.

Under sitt blixtbesök i Sverige enades Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) om ett tiopunktsavtal som innefattar bland annat gemensam produktion av Stridsfordon 90. Sverige förbinder sig även att bistå med tekniskt stöd, militärt bistånd och stödja Ukrainas strävanden mot EU-medlemskap.

Under sin blixtvisit har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Sveriges statsminister Ulf Kristersson enats om intensifiera sitt samarbete och om en överenskommelse på tio punkter, som bland annat inkluderar gemensam produktion av Stridsfordon 90 i Ukraina.

Besöket, som inleddes i Harpsund den 19 augusti 2023 på inbjudan av Kristersson, omfattade även möten med talmannen, överbefälhavaren, riksdagens partiledare samt mottagande av kungen och drottningen på Stenhammar Slott.

Trots Zelenskyjs begäran om stöd för stridsflyget Jas Gripen blev det ingen konkret överenskommelse på den punkten. Däremot framgår det att ukrainska soldater kommer att träna med Archers artillerisystem och att ukrainska piloter ska få testa Gripen.

Flera av de överenskomna punkterna fokuserar på militärt samarbete och stöd, inklusive ett 13:e paket med svenskt militärt bistånd. Sverige har också förbundit sig att bistå Ukraina med högteknologisk pumputrustning för att återställa vattenförsörjningen och med insatser för strålsäkerhet och minröjning. Vidare ska Sverige aktivt medverka i Ukrainas återuppbyggnadsarbete samt stödja landets ambitioner att närma sig EU.

Under tiden Zelenskyj och Kristersson förde diskussioner, besökte Ukrainas första dam, Olena Zelenska, ukrainska soldater som får vård i Sverige. Presidentparet avslutade sitt besök på söndagen med ett stort säkerhetspådrag på Skavsta flygplats.

Trots den utförliga listan med överenskomna punkter som Zelenskyj delade, har Kristersson ännu inte offentligt kommenterat detaljerna i avtalet. Statsministerns pressekreterare nämnde dock att överläggningar ägt rum med Ukrainas ledning, inklusive utrikesminister Kuleba, med fokus på att stärka samarbetet mellan de båda länderna.

– Besöket visar de nära och starka relationerna mellan Sverige och Ukraina. Det visar att vårt stöd är viktigt och bidrar till Ukrainas försvar mot Rysslands fullskaliga invasion. Jag underströk än en gång att Sverige kommer att stötta Ukraina så länge som det behövs, kommenterade statsministern under en pressträff.

Det kan också noteras att Sverige hittills lagt minst 20 miljarder kronor på militärt stöd till Ukraina och ytterligare 26 miljarder kronor på humanitärt, finansiellt och återuppbyggnadsstöd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!