Var fjärde person på äldreboende dog under coronakrisen – nu utreder åklagaren brott

publicerad 9 maj 2020

27 av 96 boende på ett äldreboende i Solna har avlidit under coronakrisen, vilket har gjort att Åklagarmyndigheten nu startat en förundersökning med fokus på punkterna vållande till kroppsskada eller sjukdom samt framkallande av fara för annan.

– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har personal larmat om missförhållandena på äldreboendet och bland annat kontaktat SVT där man har berättat att man tvingats behandla friska och coronasmittade personer om vartannat, varför sjukdomen enklare har kunnat spridas.
– Jag förstår inte att det ser ut så här inom äldrevården. Det är ingen light-version av corona som pågår här utan det är precis samma sak som det som händer på IVA, berättade en personalstyrkan  för kanalen.

Man har också slagit larm om att den skyddsutrustning som personalen fått ta del av och använda har varit undermålig och otillräcklig, vilket även det kan ha ökat risken för att sprida smittan vidare.

Kammaråklagaren Gunnar Jonasson påpekar att det i dagsläget inte finns någon huvudmisstänkt för arbetsmiljöbrottet.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att majoriteten av de svenska kommunerna saknar tillräcklig skyddsutrustning för sina anställda. Exakt vilka konsekvenser detta hittills har fått och hur det har påverkat smittspridningen i känsliga kommunala miljöer som just äldreboende eller hemtjänst är dock oklart.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!