Professor: ”Att räkna smittofall skapar panik och rädsla”

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 3 januari 2022
- av Markus Andersson

Såväl politiker som massmedia basunerar i princip dagligen ut hur många människor som påstås ha smittats med covid-19. Nu menar experter att det är kontraproduktivt att räkna antalet smittofall – eftersom informationen säger mycket lite och mest skapar panik och rädsla hos befolkningen.

I både svenska och internationella medier matas besökarna varje dag med nyheter om hur många som ska ha smittats av olika varianter av coronaviruset – ofta med sensationalistiska rubriker om att smittan nu ökar ännu snabbare än tidigare eller i form av intervjuer med återkommande profilerade alarmister som varnar för att smittan återigen sprider sig.

Monica Gandhi som är specialist på infektionssjukdomar och professor i medicin vid University of California ser stor fara med denna typ av rapportering och konstaterar att den mest leder till att göra medborgarna rädda och otrygga.

– Att räkna smittofall skapar panik och rädsla. Det reflekterar inte samma sak som det brukade göra.

Hon menar vidare att exempelvis omikron är en mycket mildare virusvariant än de tidigare och att ständigt basunera ut antalet nya smittofall därför också riskerar att skapa en överdriven och felaktig bild av viruset och dess farlighet. Istället menar hon att man bör räkna hur många som vårdas och som dör med viruset.

Gandhi konstaterar också att allmänheten tycks vara betydligt mer immun mot viruset idag än tidigare och att detta också kan ha lett till att omikron i regel inte gör folk allvarligt sjuka.

– När du väl har accepterat att viruset är endemiskt precis som influensaviruset så spårar du aldrig enskilda smittofall eftersom vi aldrig gör denna typ av screenings för andra virus. Vi söker efter vad som orsakar sjukdomen och ger människor sjukhusvård.

– Skälet till att vi spårade smittofall är för att vi hoppades kunna eliminera viruset, men det är inte i virusets natur att elimineras, menar hon vidare och förklarar att USA är tudelat när det kommer till idén att sluta räkna enskilda fall.

I Sverige verkar det dock inte finnas några planer på att sluta räkna antalet smittofall. Överläkaren Fredrik Elgh vid Umeå universitet säger till skvallertidningen Aftonbladet att det är viktigt att fortsätta räkna antalet smittade för att förhindra smittspridningen.

– Det är bra att få så mycket information som möjligt. Där ingår antalet fall.

I Kanada däremot har man nyligen låtit meddela att man inte längre kommer att fokusera på att räkna dagliga smittofall – även här för att sjukdomen bedöms som relativt mild. Istället vill man fokusera på vad man beskriver som de mest sköra och utsätta grupperna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!