SVT-reportage om apatiska flyktingbarn får hård kritik i ny rapport

publicerad 23 april 2020
- av Markus Andersson
Gellert Tamas försvarar sitt reportage.

Uppdrag Gransknings ökända reportage från 2006 får än en gång massiv kritik för att vara vinklat, ensidigt och vilseledande.

2006 sände Uppdrag granskning programmet ”Spelet om de apatiska flyktingbarnen” där fokus främst låg på myndigheternas hantering av barnen och en statlig utredning som gjordes om asylsökande barn med utmattningssymptom. Programmet fick snabbt kritik för att vara propagandistiskt, vinklat och extremt ensidigt, en slutsats som även den nya rapporten kommer fram till.

Med de kriterier man satte upp blev bilden av problemet med de apatiska barnen förenklad och ensidig, för att inte säga vilseledande. Man använder begreppet belägg för att ge intryck av saklighet. Men trovärdigheten i begreppet är helt beroende av kriterierna. Och kriterierna man satte upp begränsade synfältet på ett fatalt sätt”, skriver rapportförfattaren Johan Åsard, grävande journalist och tidigare chef på TV4:s Kalla Fakta.

Åsard menar att programmet dessutom är fullt med felaktiga påståenden och att Uppdrag granskning medvetet hållit tyst om omständigheter kring flera av de apatiska barnen. En sak som man valde att inte berätta var att de flesta barnen insjuknade efter att de fått avslag på uppehållstillståndet men sedan snabbt blev friska när de senare fick det beviljat.

– En förklaring skulle kunna vara att de som gjorde programmet led av confirmation bias. Man sökte bara uppgifter och fakta som bekräftade den uppfattning man redan hade, säger han till SVT.

Åsard menar vidare att programmet ställde sig ”till hundra procent på den ena sidan av åsiktskriget om de apatiska flyktingbarnen” snarare än att fungera som oberoende journalistik. Detta trots att programmet egentligen inte kom med några faktiska bevis.

Gellert Tamas som gjorde det kontroversiella reportaget 2006 tar dock sitt program i försvar och hävdar bland annat att man aldrig har påstått att barnen inte skulle ha manipulerats. Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning säger däremot att man tar till sig kritiken och att det är nyttigt att bli granskad, även om han kallar rapporten för ”ensidigt negativ”.

Sedan tidigare är det känt att de apatiska flyktingbarnen i många fall bluffade och tvingades spela sjuka av sina föräldrar för att möjliggöra att hela familjerna skulle få uppehållstillstånd i Sverige. Flera personer som offentligt vågade ställa sig skeptiska till äktheten i apatin fick utstå mycket hat och hån i medierna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!