SVT-reportage om apatiska flyktingbarn får hård kritik i ny rapport

publicerad 23 april 2020
Gellert Tamas försvarar sitt reportage.

Uppdrag Gransknings ökända reportage från 2006 får än en gång massiv kritik för att vara vinklat, ensidigt och vilseledande.

2006 sände Uppdrag granskning programmet ”Spelet om de apatiska flyktingbarnen” där fokus främst låg på myndigheternas hantering av barnen och en statlig utredning som gjordes om asylsökande barn med utmattningssymptom. Programmet fick snabbt kritik för att vara propagandistiskt, vinklat och extremt ensidigt, en slutsats som även den nya rapporten kommer fram till.

Med de kriterier man satte upp blev bilden av problemet med de apatiska barnen förenklad och ensidig, för att inte säga vilseledande. Man använder begreppet belägg för att ge intryck av saklighet. Men trovärdigheten i begreppet är helt beroende av kriterierna. Och kriterierna man satte upp begränsade synfältet på ett fatalt sätt”, skriver rapportförfattaren Johan Åsard, grävande journalist och tidigare chef på TV4:s Kalla Fakta.
Åsard menar att programmet dessutom är fullt med felaktiga påståenden och att Uppdrag granskning medvetet hållit tyst om omständigheter kring flera av de apatiska barnen. En sak som man valde att inte…


 


Liknande artiklar: