SVT: ”Farligt för demokratin när folket röstar fel”

publicerad 24 januari 2024
- av Markus Andersson
Enligt SVT och deras "experter" kan demokratin hotas av ett högt valdeltagande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hälften av jordens myndiga befolkning kommer att kunna rösta i nationella val under 2024 – men att människor röstar kan också vara farligt och skadligt för ”demokratins utveckling”, hävdar skattefinansierade SVT – åtminstone om de röstar på ”fel” kandidater.

Att halva jorden håller val behöver inte bara vara positivt för demokratins utveckling”, hävdar man och lyfter fram Anna Sundström, generalsekreterare vid Olof Palmes Internationella Center, som argumenterar för att demokratin hotas när medborgarna röstar på politiker eller partier som inte anses vara tillräckligt ”demokratiska”.

– Vi har sett allt fler populistiska ledare som kommit till makten via demokratiska val, som sedan nedmonterat demokratiska institutioner.

– Vi har sett en lång tid av demokratisk tillbakagång i världen och med ett sånt här supervalår finns nu möjligheten att vända den demokratiska utvecklingen i positiv riktning igen, fortsätter hon.

Enligt SVT och deras ”experter” tycks inte demokrati handla om rösträtt och medborgarnas möjligheter att via fria val välja vilka ledare de vill ska företräda dem – utan om specifika värderingar, ställningstaganden och åsiktspaket. Den ledare som har en avvikande uppfattning i en viss fråga anses inte lika ”demokratisk” som en ledare med mer vänsterliberal uppfattning, även om båda är folkvalda.

Som i Sovjetunionen

– Auktoritära och populistiska ledare vänder sig väldigt ofta bort från internationellt samarbete och kommer till makten med löften om att sätta den egna nationens intressen först. I en värld som är så sammankopplad så är de globala utmaningarna någonting vi måste möta gemensamt, fortsätter Sundström.

– Hela vår överlevnad hänger på att vi har demokratiska ledare som är villiga att fatta viktiga beslut för att hejda klimatförändringarna, tillägger hon.

SVT upprepar flera gånger att ”demokratin är på tillbakagång i världen” och hävdar att detta ”har slagits fast i flera forskningsstudier”.

– Faktum är att vi nu är tillbaka på samma nivåer av demokrati i världen som före murens fall 1989, påstår man vidare, och varnar för att den påstådda bristen på ”demokrati” riskerar att få ”långtgående konsekvenser för klimatet”.

“Rätt ledare på plats”

– De sammantagna valresultaten kommer att spegla en utveckling mot antingen mer autokratiska ledare eller att vi behåller flera demokratier, förkunnar Gunilla Reischl, seniorforskare och programchef vid Utrikespolitiska institutet, och betonar även att det är nödvändigt att “få rätt politiska ledare på plats” för att “klara temperaturmålen”.

I svensk massmedia har exempelvis Ungern och Polen anklagats för att vara just ”odemokratiska” och för att på olika sätt ”hota demokratin” – inte för att deras ledare inte valts av medborgarna, utan för att de haft ”fel” åsikter, drivit ”fel” frågor, och bland annat motsatt sig migration, hbtq-lobbyism, klimatalarmism, ökad överstatlighet och andra vänsterliberala och globalistiska hjärtefrågor.

Även Brasilien och Argentina har beskyllts för samma sak när politiker som avviker ideologiskt från de som dominerar EU-sfären valts till nationella ledare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!