MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 30 april 2025

onsdag 30 april 2025

Svenska poliser vittnar om tystnadskultur

publicerad 6 december 2023
– av Markus Andersson
Många polisanställda är rädda att hamna i onåd hos cheferna.

En av tre svenska polisanställda upplever att det råder en tystnadskultur på arbetsplatsen, där många vittnar om att de bestraffats för att de gett uttryck för impopulära åsikter.

– Man måste vakta sin plats för att kunna ta nästa steg i karriären, konstaterar Patrik Thunholm som skrivit en magisteruppsats om tystnadskulturen och samtalsklimatet inom den svenska polisen.

Thunholm är själv polis i grunden men har skrivit uppsatsen via en utbildning i företagsekonomi vid Högskolan Väst och resultatet är dystert.

– I tidigare undersökningar av både Polismyndigheten och facken så säger ungefär en tredjedel att det existerar en tystnadskultur. I min undersökning går det att konstatera samma sak: i runda slängar en tredjedel upplever begränsningar i att uttrycka sig på sin arbetsplats, säger han till Polistidningen.

Han har definierat tystnadskultur som ”ett samtalsklimat där man ibland avstår från att kommunicera med kollegor och chefer i arbetsrelaterade sammanhang”. För att ta reda på hur det egentligen förhåller sig har han anordnat en workshop, läst dokument, genomfört en enkät och intervjuat poliser på olika positioner.

Straffas på olika sätt

Ett antal poliser vittnar också om hur de bestraffats efter att de gett uttryck för åsikter som cheferna ogillat.

– När repressalierna kommer från chefer kan det handla om att medarbetare blir utan vidareutbildning, får avstannad löneutveckling, dåliga referenser eller begränsad möjlighet till övertid. Det kan göra att medarbetare håller sig tysta och inte vågar säga vad de egentligen tycker, berättar Thunholm.

Flera vittnar också om hur ”ja-sägare” belönas och enklare kan göra karriär inom polisen än de som ifrågasätter och är obekväma. Ett flertal vittnar om att ”informella ledare” ofta bestämmer vad som är acceptabelt att säga och inte och att den som ”säger fel saker” kan bli osynliggjord, förlöjligad, utfryst eller bli utsatt för ryktesspridning – samt pekas ut som negativ eller illojal.

– Många talar om att det finns vissa saker som ger status i gruppen. Att vara polis ger mer status än att vara civilanställd, att vara man ger mer status än att vara kvinna och att vara mer erfaren ger också högre status. En informell ledare har ofta den sortens statusmarkörer och kan fördela ordet och visa vem som ska lyssnas på.

”Krävs förändring uppifrån”

– Några pratar om att de inte vågar blotta sig mot chefskollegor, inte vågar ge uttryck för vad som helst, utan förväntas följa det som gäller i ledningsgruppen. Man måste vakta sin plats för att kunna ta nästa steg i karriären, fortsätter han.

Enligt Thunholm kan man prata om flera tystnadskulturer inom Polismyndigheten och det är viktigt att man börjar prata om problemet.

– Jag tror det är viktigt att ensa bilden av vad vi pratar om – är det samtalsklimatet, att folk håller varandra om ryggen eller att det innebär en risk att vända sig till media? Därefter behöver vi ringa in hur stor problemet är… Det måste börja uppifrån och sippra ner. Viljan måste finnas i den högsta ledningen. Jag har svårt att tro att initiativ underifrån kommer lösa det här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

L-toppen: Obligatorisk förskola från tre år

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad Igår 14:49
– av Redaktionen
Gulan Avci vill att barnen ska vara minst 30 timmar i veckan på förskolan.

Liberalernas riksdagsledamot och regeringens nationella samordnare för integration, Gulan Avci, kräver nu att Sverige inför obligatorisk förskola – redan från tre års ålder.

– Vi har kommit till vägs ände med frivilligheten, deklarerar hon.

Att föräldrar, enligt förslaget, nu ska tvingas lämna bort sina småbarn motiveras med att förskolan påstås ha en avgörande roll i ”barns livslånga lärande” och vidare uppges ”lägga grunden för att barn lär sig det svenska språket och utvecklas socialt”.

– Det bidrar i sin tur till att barn som går i förskolan får en bra start när de börjar i grundskolan, säger Avci till statsradion SR och går dessutom till attack mot de föräldrar som vill vara hemma med sina barn även efter att dessa fyllt tre år.

– Barns rätt till en bra start i livet trumfar föräldrars rätt att kunna neka sina barn förskola, heter det.

I slutrapporten, som inom kort överlämnas till den svenska regeringen, föreslås det att den nya förskoleplikten ska omfatta så mycket som 30 timmar i veckan – och helt och hållet subventioneras av skattebetalarna.

Djupt impopulärt förslag

På sociala medier är en stor del av reaktionerna mycket kritiska, och många ställer sig också mycket frågande till att små barn skulle ha det bättre i förskolan än hos sina föräldrar.

Andra pekar på att det är ironiskt att ett parti som heter ”Liberalerna”, som påstår sig värna om medborgarnas frihet och integritet, gång på gång kommer med förslag på olika tvingande åtgärder – som inte sällan upplevs som totalitära.

Förslaget får också hård kritik eftersom Avci tydligt motiverar förskoletvånget med att barn med invandrarbakgrund ska lära sig svenska och integreras i samhället – men att tvångsåtgärden ändå ska gälla för samtliga barn, oavsett om de faktiskt är i behov av några integrationsåtgärder eller inte.

Detta tolkas av vissa som att pratet om integration i praktiken är ett svepskäl för att möjliggöra ökad kontroll och indoktrinering av barn redan från låg ålder – trots att den stora majoriteten av treåringarna redan går i förskolan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Få somalier lockas av höjt återvandringsbidrag – vill ha ”betydligt högre belopp”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad Igår 13:40
– av Redaktionen
För att bidragen ska locka somalier att lämna landet måste dessa kunna "lägga grunden för en långsiktig försörjning", hävdas det.

600 000 kronor i återvandringsbidrag för att frivilligt lämna landet är en alldeles för låg summa för många av landets somalier. Den bedömningen gör ordföranden för Somalilands riksförbund efter att ha pratat med sina medlemmar om saken.

Redan förra hösten deklarerade den moderatledda regeringen att man hade för avsikt att kraftigt höja bidraget till de migranter som frivilligt återvandrar till sina hemländer – från 10 000 till 350 000.

Nu har ytterligare detaljer presenterats och det framgår bland annat att ett par kan få upp till en halv miljon kronor för att lämna Sverige, och att familjer kan beviljas ännu högre skattefinansierade summor än så – upp till 600 000 kronor.

– Frivillig återvandring skapar möjligheter för individen att göra en nystart i livet och kan leda till att ekonomin och arbetskraften växer i ett annat land, argumenterar migrationsminister Johan Forssell (M) i ett pressmeddelande.

”Långsiktig försörjning”

För att undvika missbruk är tanken att den som tar emot bidraget, men sedan ändå gömmer sig kvar i Sverige eller senare återvänder ska kunna krävas på återbetalning.

Trots att bidraget mångdubblats väntas det dock få begränsad effekt. Somalilands riksförbund har frågat sina medlemmar om saken och nått slutsatsen att viljan att lämna Sverige på frivillig väg är fortsatt mycket låg – och att detta beror på rent ekonomiska orsaker.

– Jag tror inte att 600 000 för en hel familj blir tillräckligt lockande. De flesta vi intervjuade nämnde betydligt högre belopp, för att det ska kunna lägga grunden för en långsiktig försörjning, uppger ordföranden Mustafa Ismail.

Vill se fokus på utbildningar

Den somaliska intresseorganisationen tycker inte heller att det är positivt att pengarna betalas ut som en engångssumma så länge migranterna som lämnar landet inte också får hjälp att starta egna företag i sina hemländer.

– I stället för pengar till individer bör vi titta på investeringar i företagande, fortsätter Ismail och vill att den svenska regeringen fokuserar på att ta fram utbildningar inom yrken och branscher som bedöms behövas i Somaliland.

Ismail betonar också att en omfattande frivillig återvandring bara kan ske om processen på ett noggrant sätt förankrats med det land som ska ta emot migranterna.

Somaliland är en självutropad republik i nordvästra Somalia med en egen regering, valuta och säkerhetsstyrka som har fungerat som en de facto självständig stat sedan 1991, men saknar internationellt erkännande.

Majoriteten av befolkningen i Somaliland tillhör de somaliska klanerna Isaaq, Gadabuursi och Dhulbahante och de olika släkterna befinner sig ofta i invecklade och utdragna konflikter med varandra eller andra klaner i Somalia.

Konflikterna handlar i regel om makt, naturresurser och inflytande och om att olika klaner anser sig ha historisk rätt till vissa specifika områden som idag kontrolleras av andra släktnätverk – i princip samtliga är dock etniska somalier och delar samma språk, religion, kultur och historiska ursprung.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska forskare ska avla fram kor som rapar mindre

Klimatöverdrifterna

publicerad Igår 10:18
– av Redaktionen
Målsättningen är att minska kornas metangasutsläpp med 25 procent på lika många år.

I ett nytt projekt vill forskare hitta ett sätt att avla fram kor som släpper ut mindre metangas. Slutmålet är att minska det totala utsläppet med 25 procent på 25 år.

I det pågående projektet, som genomförs av genetiker och forskare vid Växa Sverige med stöd från SLU, är planen att mäta utsläppen från 100 000 kor och får i Sverige. Projektet, som kallas ”Globala metangenetikinitiativet”, leds internationellt av Wageningens universitet.

Vidare ska man även DNA-testa olika kor för att ta reda på vilken typ av ko som rapar minst.

Den här kunskapen gör att vi sedan kan genomföra en så kallad genomisk avelsvärdering. Det innebär att vi väljer ut och avlar på de kor som har många anlag för låga metangasutsläpp, säger Tomas Klingström vid SLU, till skattefinansierade SVT.

Enligt forskare ska det kunna vara stor skillnad på rapandet mellan olika idisslare, bland annat finns det vissa kor som släpper ut 30 procent mindre metangas jämfört med andra.

Målet är att minska kors metangasutsläpp med 25 procent på 25 år.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Liberalernas partiledare avgår

publicerad 28 april 2025
– av Isac Boman

Riksdagens minsta parti Liberalerna ska utse en ny partiledare vid ett extra landsmöte den 24 juni. Detta efter att Johan Pehrson meddelar sin avgång.

Själv hänvisar Pehrson till att han vill trappa ner men att han kommer att fortsätta med politik i någon form även framledes.

Jag är inte jättegammal, men jag är nygift och jag har lett partiet genom två valrörelser, meddelade han under dagens pressträff.

Pehrson blev invald i riksdagen för Folkpartiet Liberalerna första gången som 30-åring år 1998. Mellan 2022 och 2024 var han Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister och är just nu utbildningsminister i regeringen Kristersson.

Liberalerna är riksdagens minsta parti med 4,6 procent i valet 2022 och ligger enligt opinionsmätningar just nu under 4-procentsspärren.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.