Över 400 anmälningar mot polismakten under Freedom Convoy

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 28 juni 2023
- av Isac Boman
Polis tillgrep hård repression mot demonstranterna i Ottawa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 400 anmälningar mot kanadensisk polis lämnades in av allmänheten i samband med lastbilsprotesterna “Freedom Convoy” förra året. Nästan samtliga av dessa avfärdades eller lades ned mycket snabbt.

Nya Dagbladet kunde under förra året rapportera om de omfattande lastbilsprotesterna ”Freedom Convoy” i Kanada som arrangerades för att tvinga makthavarna att dra tillbaka landets medicinska apartheidsystem. De fredliga demonstranterna möttes av myndigheterna med våld och genom att i kraft av hastigt aktiverade krigslagar frysa deras tillgångar. Landets premiärminister Justin Trudeau flydde själv huvudstaden Ottawa när konvojen anlände.

Över 400 anmälningar gjordes mot polisen under protesterna. Nästan samtliga av dessa avfärdades omedelbart, noterar bland annat The Canadian Press. Tidningen uppger att antalet anmälningar mot polisen från allmänheten under 2022 nästan fördubblades jämfört med året innan, att provinskontoret för granskningar av polisen mottog över 1000 klagomål relaterade till Ottawa-polisen och 571 som handlade om enskilda polisers agerande och beteende.

Noterbart är att även hela 38 procent av alla anmälningar mot polisen under 2022 var kopplade direkt till ”Freedom Convoy” och den hårda repression man tillgrep från statligt håll för att slå ner protesterna.

390 av anmälningarna avfärdades eller lades ner mycket snabbt. Majoriteten av dessa, heter det, ska ha byggt på vittnesuppgifter av människor som själva inte ”direkt påverkades av händelsen eller interaktionen med polisen”.

Polisen i Ottawa har fått hård inhemsk kritik för sin hantering av protesterna, bland annat under förra höstens offentliga utredning av den federala regeringens användning av Trudeaus undantagstillståndslag Emergency Act som brukades för att slå ner på demonstranterna runt landets parlamentsbyggnad.

Vittnen har också berättat att det förekom inre stridigheter och konflikter inom polisstyrkan och polischefen Peter Sloly avgick också mitt under protesterna i samband med att kritiken från allmänheten växte. Han har i efterhand försvarat sina beslut som polischef och hävdat att den information som han hade vid tidpunkten inte tydde på att situationen skulle “eskalera” som han beskriver det.

Den offentliga utredningen av protesterna kom sedermera fram till att en stor mängd polisiära misslyckanden bidrog till att situationen förvärrades, men att användningen av undantagstillståndslagen enligt utredningens kommissionär var berättigad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!