Fler danska poliser behöver psykologhjälp

publicerad 20 december 2023
- av Sofie Persson
Att polisutbildningen kortats ner är en möjlig förklaring till det ökade antalet psykologsamtal.

Fler danska poliser får psykologisk hjälp efter våldsincidenter, visar en ny rapport. Sedan 2021 har antalet psykologsamtal inom kåren ökat med 17 procent.

De senaste två åren har antalet psykologsamtal för poliser ökat från 4 223 samtal till 5 049 samtal hittills under 2023, enligt en ny rapport från Rikspolisstyrelsens psykologtjänst i Danmark. Psykologhjälp erbjuds när poliser kallats ut till exempelvis våldsamma händelser som demonstrationer eller skottlossningar.

Det har även skett en ökning av så kallade “psykologiska debriefingar”, det vill säga när man går igenom en incident tillsammans med exempelvis en psykolog.  Ofta handlar det om ytterst våldsamma händelser som behöver bearbetas efteråt med en chef eller en psykolog. Förra året slog man rekord i antalet debriefingar med 549 stycken.

Polispsykologtjänsten menar att antalet kan ha legat högt på grund av masskjutningen i köpcentret Field’s i Köpenhamn.

Om man inte pratar om det kan det ligga kvar som fragment av något som inte passar ihop. Det fastnar i ditt minne, och sedan kan det störa och dyka upp igen vid ett senare tillfälle, säger psykologen Barbara Jacobi till danska statskanalen DR.

Nedkortad polisutbildning

En av anledningarna till de ökade samtalen spekulerar man också kan bero på att polisutbildningen kortats ner under 2017 och idag omfattar två år och fyra månader. Polisforskare Adam Diderichsen vid Syddansk Universitet menar att det svårt att uppnå allt en polis behöver lära sig på så kort tid.

Jag är rädd att det finns en rad andra saker som kan sätta press på utbildningen, eftersom den har blivit väldigt kort. Det är mycket fokus på krisberedskap, vilket naturligtvis är bra. Men det måste också finnas utrymme för en massa andra saker som de behöver vara bra på, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!