Regeringens låglönejobb gick till högutbildade

publicerad 4 oktober 2017
Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen lanserade i maj 2016 en satsning på så kallade beredskapsjobb för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Efter ett och ett halvt år visar det sig att en majoritet av jobben har gått till personer med hög utbildning.

Enligt regeringen skulle beredskapsjobben rikta sig till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det kommer att vara enkla jobb med goda villkor som ger arbetslivserfarenhet för människor som står utanför arbetsmarknaden, sade statsminister Stefan Löfven i maj 2016.

Statskontoret kan i en ny rapport slå fast att beredskapsjobben, som kan klassas som låglönejobb, i de flesta fall gått till högutbildade personer.

– Det kan tyckas lite förvånande i och med att det ska vara enkla jobb, säger Maria Karanta, utredare på Statskontoret, till Ekot.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till Ekot att regeringen måste före en dialog med myndigheter som Arbetsförmedlingen efter rapportens dystra resultat.

Det rimmar inte med intentionerna, utan det här är jobb som ska vara för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och det betyder att de ska utformas så att man inte behöver gymnasiekompetens.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!